Zighizaghi, il parco urbano multisensoriale in Sicilia è uno spazio dinamico e rigenerante

zighizaghi_prima

Zighizaghi è un parco urbano multisensoriale ideato dallo studio OFL Architecture e frutto della cooperazione tra il committente, Milia Arredamenti e Farm Cultural Park. Il progetto nasce dall’esigenza di creare un luogo accogliente per gli abitanti di Favara e dalla necessità di donare alla città un’inedita tipologia di spazio pubblico, generato dalla perfetta combinazione fra legno e vegetazione.

Read More

Un’altra torre nello skyline di Milano. Il grattacielo di UnipolSai a Porta Nuova.

unipol_01

Un’altezza di quasi 120 metri per una superficie totale di 31.000 mq. E’ la nuova torre UnipolSai, progettata da Mario Cucinella Architects per ospitare spazi commerciali, auditorium e gli uffici dell’headquarters milanese della compagnia assicurativa. In acciaio, legno e vetro, la torre si sviluppa su 23 piani fuori terra e 3 interrati. La copertura è una serra-giardino panoramica con un’area dedicata ad ospitare eventi pubblici e culturali.

Read More

Löyly la sauna pubblica lungo la costa a ridosso dell’ex-area industriale di Helsinki

sauna-loyly-avanto-architects-joanna-laajisto-creative-studio-helsinki-finland

Doghe in legno e gradoni definiscono il volume multiforme della sauna progettata dallo studio Avano Architects nell’ex-area industriale di Hernesaari in cui è in atto un piano di riqualificazione più vasto che include anche residenze e aree verdi. Il materiale caratteristico degli interni di queste strutture del benessere, esce all’esterno, diventa facciata e copertura, su cui i visitatori possono salire e godere di una vista migliore sul tratto di costa.

Read More

Uncertainty and flexibility lie at the heart of the concept in Sharifi-ha House

sharifi-ha-test-gif

The sensational, spatial qualities of the interiors, as well as the formal configuration of its exterior, directly respond to the displacement of turning boxes that lead the building volume to become open or closed, obtaining introverted or extroverted character. These changes may occur according to changing seasons or functional scenarios of floor plans.

Read More

Studio Weave designed a roof terrace in London

London College of Fashion asked Studio Weave to bring a forgotten roof terrace back into use in time for London Festival of Architecture 2104. The rooftop has a fantastic view over Oxford Street but was completely underused. The design makes reference to the textile history of the fashion institution, with a multi-coloured serge pattern deck. The timber is just low cost off the shelf larch decking. The idea was to find a super quick way of making something beautiful and colourful. The colours were added using a combination of wood stain and decking paint.

Originally conceived as an outdoor space for students to relax in, the roof garden with its mixture of planters, seats and tables will also host social gatherings, small group learning and the Fashion Space Gallery’s events programme.

studioweave.com

StudioWeave_00StudioWeave_01 StudioWeave_02

StudioWeave_04

Kamppi Chapel

The chapel was constructed as a part of the World Design Capital program 2012. It was designed by K2S Architects Ltd (Kimmo Lintula, Niko Sirola and Mikko Summanen) and won the International Architecture Awards in 2010. In 3 years the building became very popular: today some 1.5 million people had visited it by January 2013.

kamppi-ext1

Kamppi-ext2

Kamppi-curva2

Kamppi-curva3

Kamppi-curva1

kamppi_cupola

WIKIHOUSE 4.0

La struttura di Wikihouse 4.0 è un sistema di costruzione modulare realizzato con pannelli digitalmente pretagliati assemblati con un sistema a incastro senza l’utilizzo di bulloni. La costruzione di 70 mq è una semplice struttura in legno facile da assemblare sicura ed impermeabile ad aria e acqua.

wikihouse_01_606x

 

Il prototipo, realizzato in occasione del London Design Festival da un team di volontari, grazie ad un sistema open source permette, senza competenze costruttive convenzionali, di costruire un’ abitazione personalizzata su due piani ad alte prestazioni e a basso consumo energetico. Wikihouse 4.0 è costruita su rotaie in legno che la rendono compatibile con qualsiasi tipo di fondazione e condizioni del terreno.

Dal sito è possibile scaricare i modelli digitali stampabili autonomamente e procedere con la realizzazione vera e propria della piccola costruzione grazie ad una serie di indicazioni consultabili gratuitamente.

wikihouse.cc

wikihouse_02_606x

Michael Green

Michael Green, conosciuto a livello internazionale per i suoi edifici pluri-premiati e per i suoi progetti di aeroporti e grattacieli, in un talk a TED racconta la sua passione per il legno. Nei suoi edifici fatti di legno le persone si avvicinano al materiale da costruzione, toccandolo; cosa che non accade in edifici fatti di cemento o acciaio “Non ho mai visto nessuno camminare in uno dei miei edifici e di abbracciare una colonna in acciaio o in cemento, ho visto la gente toccare il legno, e penso che ci sia una ragione”, afferma Michael.

In un’ottica più green, l’architetto invita ad abbandonare tutti quei materiali utilizzati nei secoli scorsi in favore di materiali come, appunto, il legno.

mg-architecture.ca

michaelgreen_01

A Cantina by Estudio Nomada

The intervention was located in two premises annexed in the Archive of Galicia, building integrated in the “Cidade da Cultura de Galicia” (Galician City of Culture), for use as a cafeteria and museum store. We arise connecting the two areas through two separate cavities drilled in the thick wall that separates each space, maintaining the separation of both spaces, allowing to use and manage each side simultaneously as done traditionally on canteens at Galician villages. Our proposal seeks its support, throughout a contemporary language, on popular culture in Galicia. These references subliminally allude to ordinary sensations of our cultural identity. To begin, we refer to the canteen as a model of traditional establishment in Galicia, a concept that permits reinterpretation through a modern filter. Abstracting this idea, the tables are arranged parallely elongated under schematic trees evoking popular festivities at the shelter of the shadow. A long counter that runs through the wall unifies and serves the cafeteria and the museum shop. Over this element, geometric and uninhibited color reigns, as applied in traditional Galician folk art demonstrations. As a support to the cafeteria area, a round and rotund body provides a hiding kitchen space, to prepare food and support the bar. At the store, bookshelves and counters with different dimensions and heights with adjustable settings, are distributed randomly, allowing versatility which we understand fundamental. Regardless of the apparent complexity that characterizes the City of Culture complex, our intervention consists of different elementes of furniture, without affecting the general project. These elements pretend to enrich the scope of the overall proyect with qualities such as color and wood which provide a vital scenery and character, able to accommodate any type of activity.

Materials: Oak wood, Corian®, Royal Mosa tiles

Construction methods: Tables trees made in aluminium structure wrapped with unstained oak wood, counters made in Corian®. Counter bar made in iron structure covered with coloured tiles 10×10 cm. by Royal Mosa and counter made in Corian®. Store furniture made in solid oak wood with a matte finish. Chairs designed by Max & Hannes Gummp, distributed by ABR.

ph. BISimages/Héctor Santos-Díez

www.cidadedacultura.org

www.estudionomada.es

 

©_Santos-Diez_27752

©_Santos-Diez_27743

©_Santos-Diez_27776

No©_Santos-Diez_2

No©_Santos-Diez

Below: José Antonio Vázquez Martín and Enrique de Santiago, Estudio Nomada (ph. Teresa Abalde)

Portrait_Estudio_Nomada_Ter