The Red Pif in Prague

This interior has to be a background allowing the enjoyment of good wine and food here and now. It is determined by the high quality of craftsmanship of materials linked to wine producing – oak wood for the floor and bar counter, and reinforcement bars (used in vineyards as supports for vine stems) for bottle shelves. In course of filling the shelves with bottles they disappear from view and transform into a wall of bottles.

RedPif081

RedPif057

RedPif084

RedPif063

RedPif001

RedPif016

When rooms on the ground floor of a house from the 19° century were cleaned of disturbing modifications their authentic quality surfaced again. After the impersonally cool wall paints were removed, the history of the house appeared – remnants of original paints and plasters mingle with scars left after the house was structurally modified. Touching them is a special experience; seeing their graphic quality.

RedPif065

RedPif056

The existing shop windows provide contact with the exterior so important for a restaurant in a city centre. The rotating screens were designed for evening wine tastings or private celebrations; in their structure a free interpretation of the method of cardboard boxes bottle storing can be seen. They allow the shop window to completely close.A visitor then finds himself in a wine cellar separated from the reality of a city. Yet the shop window does not turn blind, but transforms into the restaurant’s big logo.

RedPif041

RedPif085

RedPif034

RedPif025

RedPif024

RedPif008

RedPif038

RedPif036

redpif
ph. AI photography

Project: Jakub Fi_er, Petra Skalická – Aulík Fi_er architekti
Client: K4winwe sro
Location: U Dob_ensk_ch 1, Prague

AULÍK FI_ER ARCHITEKTI  is an architectural practice involved in various architectural activities from town planning, design of different types of buildings (particularly office and residential ones), to renovations and/or interior design.
Ing. arch. Jan Aulík established the office named Studio A in 1992. Jakub Fi_er became a partner in 2007 and the office was renamed Aulík Fi_er Architekti.
Aulik-portrait

ID DOGS RUN FREE PROJECT

The generously proportioned 82mq space is modeled after a black box theater with the main focus on the ceiling plane rather than on an actual stage. In addition to its function as a bar, the owners wanted to provide a space where people have access to new ideas in art and design outside the traditional context of a gallery or the academy. The ceiling plane is reserved for artists and designers to create site specific installations intended as annual fixtures revolving around the theme Mensch und Natur. The first installation was designed and built by the owners. It describes an inverted mountain landscape through the manipulation of a single geometric tile.

The patchwork of tiles shift in tone creating two interwoven color gradients. The landscape is multiplied by mirrors attached to the wall behind the bar counter. Below the ceiling, dark, unadorned surfaces are used to emphasize the presence of the ceiling installation. The walls are spackled with a blend of plaster and black house paint. The floor is poured asphalt. All furnishings are a mixture of steel and black MDF boards. The lighting is a flexible system of stage spots and construction strobes.

Project Name: If Dogs Run Free Project
Type: Bar Location: Vienna, Austria
Architects: Tzou Lubroth Architekten (www.tzoulubroth.com)
Design Team: Gregorio S. Lubroth, Chieh-shu Tzou
Graphic Design: Maria Prieto Barea (www.mariaprietobarea.com)
Completion Date: May 2012
Total Floor Area: 82 mq
Photography: Stefan Zenzmaier Jochen Fill

 

TLA_IDRF_A_Pic09

 

TLA_IDRF_A_Pic02

 

TLA_IDRF_A_Pic03

 

TLA_IDRF_A_Pic04

TLA_IDRF_A_Pic05

TLA_IDRF_A_Pic06

TLA_IDRF_A_Pic07

TLA_IDRF_A_Pic09

TLA_IDRF_A_Pic13

 

TLA_IDRF_B_Diagram3

 

TLA_IDRF_B_Diagram1

 

TLA_IDRF_B_Diagram4

 

 

 

A Cantina by Estudio Nomada

The intervention was located in two premises annexed in the Archive of Galicia, building integrated in the “Cidade da Cultura de Galicia” (Galician City of Culture), for use as a cafeteria and museum store. We arise connecting the two areas through two separate cavities drilled in the thick wall that separates each space, maintaining the separation of both spaces, allowing to use and manage each side simultaneously as done traditionally on canteens at Galician villages. Our proposal seeks its support, throughout a contemporary language, on popular culture in Galicia. These references subliminally allude to ordinary sensations of our cultural identity. To begin, we refer to the canteen as a model of traditional establishment in Galicia, a concept that permits reinterpretation through a modern filter. Abstracting this idea, the tables are arranged parallely elongated under schematic trees evoking popular festivities at the shelter of the shadow. A long counter that runs through the wall unifies and serves the cafeteria and the museum shop. Over this element, geometric and uninhibited color reigns, as applied in traditional Galician folk art demonstrations. As a support to the cafeteria area, a round and rotund body provides a hiding kitchen space, to prepare food and support the bar. At the store, bookshelves and counters with different dimensions and heights with adjustable settings, are distributed randomly, allowing versatility which we understand fundamental. Regardless of the apparent complexity that characterizes the City of Culture complex, our intervention consists of different elementes of furniture, without affecting the general project. These elements pretend to enrich the scope of the overall proyect with qualities such as color and wood which provide a vital scenery and character, able to accommodate any type of activity.

Materials: Oak wood, Corian®, Royal Mosa tiles

Construction methods: Tables trees made in aluminium structure wrapped with unstained oak wood, counters made in Corian®. Counter bar made in iron structure covered with coloured tiles 10×10 cm. by Royal Mosa and counter made in Corian®. Store furniture made in solid oak wood with a matte finish. Chairs designed by Max & Hannes Gummp, distributed by ABR.

ph. BISimages/Héctor Santos-Díez

www.cidadedacultura.org

www.estudionomada.es

 

©_Santos-Diez_27752

©_Santos-Diez_27743

©_Santos-Diez_27776

No©_Santos-Diez_2

No©_Santos-Diez

Below: José Antonio Vázquez Martín and Enrique de Santiago, Estudio Nomada (ph. Teresa Abalde)

Portrait_Estudio_Nomada_Ter