Singapore University of Technology & Design

unstudio_02

Designed by UNStudio and DP Architects, the academic campus for the Singapore University of Technology and Design reflects an in-depth understanding of the changing requirements of learning institutions today. Connectivity, collaboration, co-creation, innovation and sociality are at the basis of UNStudio’s design thinking on New Campuses. The new academic campus for the SUTD is located on a site of approx. 83,000 m2 and is close to both Changi airport – Singapore’s principal airport – and the Changi Business Park.

Read More

Theatre de Stoep

UNStudio’s design for Theatre, in the Dutch town of Spijkeniss, responds to the current cultural invigoration of the city by merging the archetypal function of a theatre – that of creating a world of illusion and enchantment – with the specific requirements of a regional theatre and its requisite to cater to the varied needs of the local community. The theatre is therefore designed with a dual emphasis on the chimeric nature of the world of the stage and the social aspects of the theatre experience.

stoep_01

Theatre de Stoep is designed to fortify and inspire liveliness, providing at one and the same time a place of performance, of social gathering and of experiencing contrasting realities: the world of the other, of fabrication, of expression and display, but simultaneously the very real sentient experience of ourselves as spectators within these worlds.

stoep_02

Theatre de Stoep hosts a wide variety of performance types, including plays, opera, cabaret, musicals, concerts, youth theatre and dance performances. As such, versatility in the acoustic properties of the theatre spaces is paramount. The recent rapid development of the software used to control acoustics made it possible to engineer and optimise the sound quality within the auditoria. Thus the ceiling elements can be lowered and angled to adjust volume levels when required, while the acoustic wall panels reflect and increase the quality of the sound for every seat in the auditorium.

stoep_evidenza

 

Light and colour play an essential role in the experience of the theatre, not only in the auditoria and for productions, but also for setting the scene, the atmosphere and the mood in the public foyers. During the day the lower glass portion of the facade enables daylight penetration directly from both the front of the theatre and from above, throwing daylight deep into the foyer and above the stairs leading to the auditoria. In the evening a warm and inviting atmosphere is created through the use of both colour and artificial lighting.

stoep_04

Ph. Peter Guenzel, Jan Paul Mioulet, Peter de Jong

Xintiandi Installation

Un corridoio (lungo 30 metri, largo 3 e alto 2,70) che incornicia l’ingresso al Xintiandi Style Retail Mall, il progetto di UNStudio a Shanghai utilizza un solo gesto architettonico che da parete diventa soffitto e viceversa, cogliendo i movimenti dei pedoni lungo la sua traiettoria e traducendoli in una riflessione che ruota intorno ai visitatori mentre camminano attraverso l’installazione.

Gli specchi montati alle estremità dell’ installazione come punti di concentrazione, catturano l’intero intervallo dell’effetto, e la combinazione in un’unica immagine in movimento. Il risultato è una reinterpretazione del rapporto tra contesto urbano e spettatore, legando questi due fattori nel contesto culturale della vendita al dettaglio.

Progetto | UNStudio – Ben van Berkel, Hannes Pfau con Garett Hwang, Gil Greis e Maya Alam

Luogo | Shanghai, China
Committente |  China Xintiandi
Progetto | 2013-2014
Realizzazione | 2014

unstudio.com

xintiandi_02

© Seth Powers, Benoit Florençon

xintiandi_03

© Seth Powers, Benoit Florençon

xintiandi_04

© Seth Powers, Benoit Florençon

xintiandi_05

© Seth Powers, Benoit Florençon

xintiandi_06

© Seth Powers, Benoit Florençon