University Housing in Gandia (Spain)

This project was developed in Gandía, a town with a population of 75,000 to the south of Valencia. The aim was to develop a hybrid project that would function essentially as a student residence while meeting the requirements of social housing, with the corresponding standards and characteristics.Read More

Singapore University of Technology & Design

unstudio_02

Designed by UNStudio and DP Architects, the academic campus for the Singapore University of Technology and Design reflects an in-depth understanding of the changing requirements of learning institutions today. Connectivity, collaboration, co-creation, innovation and sociality are at the basis of UNStudio’s design thinking on New Campuses. The new academic campus for the SUTD is located on a site of approx. 83,000 m2 and is close to both Changi airport – Singapore’s principal airport – and the Changi Business Park.

Read More

Hochschulcampus Osnabrück

The master plan for the ‘Hochschulcampus Osnabrück’ is the framework which includes the first building blocks (library, Forum, university building, campus and mensa). The centrally located university building is situated where in the future the campus area and the Forum will meet. Because of this location and the position of the university building as “link”, the building is shaped like a volume of three floors with a cutaway at the bottom. The incision ensures a strong relationship with the outside area and gives the university building a clear, recognizable entrance: a striking building is created. In addition, the campus is enriched with a carefully designed outside area, which can be used for events and conferences.

Upon entering the building (under the cantilevered section of the building) the hall opens upwards: open space along all floors creates a feeling of generous spaciousness. The glass roof allows natural light to flow through the entire lobby. This space can be used by the university, but can also be used for non-university events. The central atrium and green courtyard are special areas in the tightly organized building volume, which can be experienced in different ways and provide simple and clear orientation for visitors.

The layout leads to a clear, simple and compact floor plan of the university building. Classrooms and emergency staircases are situated on both sides of the building; in the middle part are the lobby, technical rooms and courtyard. The large lecture halls are perpendicular to the main direction of the building, and get their natural light from the courtyard. Due to the existing topography, the heights of the land is used in the new building, making it clear and simple to create the requested higher ceilings in the lecture halls.

Osnabruck_01

Osnabruck_02

The rigid structure of the facade with a grid pattern of 1.25m, is made more light and airy by using windows of different heights. Due to the arrangement of these differently shaped windows, the size and shape of the various internal spaces can also be read on the outside of the building. In the interior the different functions can be seen by the vary- ing height of the balustrades.

Osnabruck_03

The outer shell is designed as a two-tier structure: the building volume is coated with an insulating green foil membrane that protects the façade against wind and rain. On an aluminium substructure, a coating of folded panels – on the sides perforated aluminium panels are mounted. The perforation of the metal skin creates a varied, lively view of the facade: you can see glimpses of the green building shine behind the metal. The anodized aluminium panels have a soft, almost velvety surface and give the building an important, yet friendly and inviting appearance.

The incisions are placed in such a way that the windows and frames are hidden from sight. The principle of these precise incisions is continued in the upper and lower part of the building; the plinth and cornice aren’t visible. The blinds are integrated into the insulating surface and are hardly noticeable behind the metal coating.

The colour green refers to the ‘origin’ of the university, which has its roots in the Faculties of Agricultural Sciences and Landscape Architecture of the former agricultural college. This fresh, stimulating and inspiring colour gives beautiful, striking and contrasting accents to a building which is mostly characterized by the use of restrained colours and materials.

Osnabruck_04

Osnabruck_05

Osnabruck_06

Osnabruck_07

For way-finding in the new building an original typographic has been developed. Quotes and printed collections of words on the walls are there to inspire and arouse curiosity. All these graphics elements are presented in the colour green. The same typography is used on glass walls and doors, as a contrast marker for the visually impaired.

Client | Stiftung Fachhochschule Osnabrück

Architect | Benthem Crouwel Architects

Lead architect | Markus Sporer

Location | Campus Westerberg, Barbarastraße, Osnabrück, Germany

Ph | Jens Kirchner