Il Bosco Verticale di Stefano Boeri nel documentario dei record di BBC

bosco-verticale_prima

Dopo il grande successo di pubblico e critica della prima serie del documentario di BBC, «Planet Earth II» è tornato quindi ad esplorare il Pianeta concentrando l’attenzione su isole, montagne, giungle, deserti, praterie e, per la prima volta, città. «Planet Earth II» è stato presentato in anteprima alla stampa in alcuni spazi privati al 14° piano del Bosco Verticale, l’edificio ideato da Boeri Studio che il Council on Tall Buildings and Urban Habitat ha definito il «grattacielo più bello ed innovativo del mondo».In una delle puntate di «Planet Earth II», infatti, quella dedicata alle città, il Bosco Verticale di Stefano Boeri appare quale ideale mix tra sostenibilità e vivibilità. Produttore dell’episodio – giunto appositamente dalla Gran Bretagna per la preview – il wildlife filmmaker di BBC Fredi Devas. Con lui, per parlare dell’impegno produttivo di BBC, Andre Renaud, vice presidente Sales TV & Digital Italia e Spagna di BBC Worldwide.Read More

Nanjing Vertical Forest è il primo bosco verticale in Asia

vertical-forest-stefano-boeri_prima

Il progetto di Nanjing Vertical Forest, promosso dal Nanjing Yang Zi State-owned National Investment Group Co.ltd, sarà il primo Bosco Verticale realizzato in Asia. Situate nel Distretto Nanjing Pukou (un’area destinata a guidare il processo di modernizzazione di Jiangsu sud e lo sviluppo della zona del fiume Yangtze), le due torri sono caratterizzate dall’alternarsi di balconi e vasche verdi, sul modello del Bosco Verticale di Milano.

Read More

International Highrise Award

The residential highrise Bosco Verticale in Milan/Italy designed by Boeri Studio has won the prize for the world’s most innovative highrise. Two residential highrises with greened façades are part of a revitalization project initiated by the City of Milan which goes by the name of “Metrobosco”. Each of the 113 different-sized apartments has access to at least one patio or balcony. High up on the treetops, the residents have their own “little forest”, because there are almost 900 trees growing close to the façades, mixed in with thousands of shrubs, bushes and ground-cover plants choosen by façades exposition.

highrise_01

ph. Kirsten Bucher

Other four skyscrapers are the finalists of the competition: De Rotterdam (OMA), One Central Park (Atelier Jean Nouvel), Renaissance Barcelona Fira Hotel (Atelier Jean Nouvel), Sliced Porocity Block (Steven Holl Architects).

De Rotterdam by OMA takes its orientation from the idea of a “vertical city”, whose manifold functions appear to be visibly stacked. Its 30-meter-high base structure houses a parking garage on six levels. An expansive entrance foyer offers ground-floor access to a congress center, restaurants, bars, cafés and fitness studios. The entire complex also boasts offices, 240 apartments and a hotel. The external façades have been clad with an aluminum post-and-beam construction, making for a filigree appearance which changes depending on the viewer’s position.

highrise_02

© OMA ph. Ossim van Duivenbode

One Central Park by Atelier Jean Nouvel special feature is its all-round greenery. There are planted balconies along the levels and walls of plants on the façade that serve to naturally shade and cool the apartments behind. In this way, particularly in the hot summer months energy savings of up to 30% can be achieved. Conceptually, the project reflects the high standards of the Australian Green Star for environmentally-friendly and energy-efficient residential construction.

highrise_05

ph. John Gollings

Renaissance Barcelona Fira Hotel by Atelier Jean Nouvel consists of two highrise disks standing parallel to each other. The façades are structured not by means of conventional rows of windows, but by an irregular pattern of openings reminiscent of palm-tree leaves. The balustrades on the various stories have plants along them, creating hanging gardens. Bridges and open staircases in the gap between the two buildings form links and afford views out over the surrounding cityscape. When guests step out of their hotel rooms they are confronted not with a closed corridor, but with an airy, shadowy space, and the wind force customary in such highrises is very welcome in the northern Spanish climate, which can be hot in the summer.

highrise_03

ph. Roland Halbe

Sliced Porosity Block by Steven Holl Architects has a white reinforced concrete frame facade. On the ground floor there are small retail units which open out not only onto the street and a shopping passage on the inside, but also onto a nearby park. During evening hours illumination effects on the building façades make for a particularly spectacular experience in the surrounding district. There are squares with water-gardens on three levels, which also serve as skylights for the shopping center on the level below them.

highrise_04

ph. Iwan Baan

international-highrise-award.com