Paris Quai de l’Oise | 66 nursery cribs

Located at the edge of Canal de l’Ourcq, the nursery, designed by Agence Ville Espace Architecture  takes place in the XIXth arrondissement of Paris, a lively Parisian district. Metaphor of a boat moored on the canal, the building is hiding a hanging garden behind its Fundermax facade.

The zinc cabin receiving nursery headteacher housing overlooks the entire edifice. The main site issue was to succeed to handle the huge level differences of this cramped plot. Our idea was to create a ground dock “technical” floor with the kitchen, the laundry, and all the non-children rooms, while the nursery main entrance was on rue de l’Ourcq, upstairs. Site narrowness has conducted us to build on the whole triangular plot. Curved building forms repeat interior spaces and were dictated by the imperative of non-prominent angle for the children. We have exploited this idea offering soft and welcoming shapes, associated with warm colors like the wood in facade. Wood facade is a nod to the social housing building around designed a hundred year ago.

On the rooftop, while children have their own space to play outside games, photovoltaic panels allow the building to produce as much energy as it consumes.  A free-cooling system enables summer night-time refreshing, thanks to the opening of gusseted frames hidden behind Fundermax perforated pannels.

ph. Sergio Grazia 

nursery_02

nursery_05

nursery_06

nursery_last

 

 

 

MONT DE MARSAN MEDIATHEQUE

Involucro pulito, linee geometriche pure. L’edificio, progettato dallo studio Archi5, rispetta il layout classico ma contrasta la sua austerità compensando il sistema con un angolo di apertura sulla città. Le sue facciate riflettono gli edifici circostanti come un rispettoso specchio. L’edificio è stato progettato come una piazza culturale coperta, le facciate trasparenti e il pavimento uniforme non alterano la percezione dell’ambiente circostante.

La posizione centrale del Mediateca nel cortile di addestramento militare ha ispirato un edificio con quattro lati principali, la Biblioteca multimediale conferma, così, la sua identità da qualsiasi punto di vista. Di notte diventa una lanterna che dona vitalità alla piazza, trasformandola in uno spazio accogliente ed aperto allo stesso tempo.

All’interno, il piano terra si presenta come uno spazio completamente aperto che ruota attorno ad un patio che diffonde la luce in modo uniforme, il cui design è stato ispirato dalle foglie di acanto dipinte da Matisse dipinti di Matisse di foglie d’acanto, mentre i volumi ricordano i vasi di Alvar Aalto.

Le varie funzioni sono organizzate liberamente sulla superficie che mantiene una continuità visiva ed un contatto con l’esterno.

archi5.fr

Client | Communauté d’agglomération du Marsan
Architects | archi5
Program | Construction of a Mediatheque, conference hall. Conception of the furnitures and the si- gnage. Underground car park.

Photograph | Sergio Grazia

mediatheque_01

 

mediatheque_02

mediatheque_03

mediatheque_04

mediatheque_05