Paris Quai de l’Oise | 66 nursery cribs

Located at the edge of Canal de l’Ourcq, the nursery, designed by Agence Ville Espace Architecture  takes place in the XIXth arrondissement of Paris, a lively Parisian district. Metaphor of a boat moored on the canal, the building is hiding a hanging garden behind its Fundermax facade.

The zinc cabin receiving nursery headteacher housing overlooks the entire edifice. The main site issue was to succeed to handle the huge level differences of this cramped plot. Our idea was to create a ground dock “technical” floor with the kitchen, the laundry, and all the non-children rooms, while the nursery main entrance was on rue de l’Ourcq, upstairs. Site narrowness has conducted us to build on the whole triangular plot. Curved building forms repeat interior spaces and were dictated by the imperative of non-prominent angle for the children. We have exploited this idea offering soft and welcoming shapes, associated with warm colors like the wood in facade. Wood facade is a nod to the social housing building around designed a hundred year ago.

On the rooftop, while children have their own space to play outside games, photovoltaic panels allow the building to produce as much energy as it consumes.  A free-cooling system enables summer night-time refreshing, thanks to the opening of gusseted frames hidden behind Fundermax perforated pannels.

ph. Sergio Grazia 

nursery_02

nursery_05

nursery_06

nursery_last

 

 

 

Giraffe Childecare Center

The Giraffe childcare center is located in the C1 block of the Seguin Rives de Seine district in Boulogne-Billancourt, a suburban area of Paris. The program houses a 60 bed childcare center and 20 bed day nursery. The building has been awarded the green “zéro Energie Effinergie” label.

This  public building is located next to Jean Nouvel’s “Horizons” tower, at the junction between the “Vieux pont de Sèvres” neighbourhood, built in the 70’s, and the new area called “ le Trapèze”. The High density of this area gives it a rugged skyline. To be integrated into this particular urban landscape, the building is composed of three tiers. Each of the south-facing playgrounds is in continuity with the interior spaces and is identified by a unique concrete animal sculpture. Viewed from the surrounding towers, the regular sequence of terraces offers a real « fifth facade » to the neighbourhood.

The facades of the building are made out of white corrugated iron that provides a minimal background to the wild animal sculptures. The idea is to animate the urban landscape by using a child’s imagination. The wild animals appropriate the space; a giraffe appears to be peacefully eating the leaves of the trees from the neighbouring park, a polar bear tries to clamber up the steps, while a family of ladybirds climbs the façade in an attempt to reach the interior patio.

Architecture turns into storytelling. The building changes its identity and becomes a landscape in its own right, a metaphor for the urban jungle. The animals and the trees link the building to nature and motion. The giraffe has become a banner for the nursery since it is visible in the surrounding area from all angles. We walk through its legs to enter the building. Through their affable form, the lively animal sculptures invite us to live our dreams. These playful and dreamlike sculptures introduce a little bit of fantasy into the routine life of the town in order to inspire our lives with a bit of poetry.

www.hondelatte-laporte.com

ph. © Philippe Ruault

02-Street-view-©-P.Ruault

04-General-view-©-P.Ruault

06-The-entrance-©-P.Ruault

08-The-giraffe's-legs-©-P

10-Interior-view-©-P.Ruault

11-The-Giraffe-©-P.Ruault

15-The-she-bear-©-P.Ruault

14-The-she-bear-©-P.Ruault