Shoebaloo Store in Amsterdam

Lo Studio MVSA Architects, conosciuti per l’approccio moderno e minimale al design e all’architettura, hanno progettato il nuovo flagship store di Shoebaloo nel cuore di Amsterdam. Dall’esterno, Shoebaloo store si pone in contrasto, per stile e colori, con gli altri edifici del centro storico di Amsterdam. La vetrata aperta, fiancheggiata da due pilastri in Bluestone belga, si affaccia su un mondo aperto e trasparente, in grado di incuriosire i passanti.

In primo piano, appena dietro la facciata di vetro, una grande vetrina, bianca ed ellittica, anticipa gli interni futuristici e insieme espone i prodotti. All’interno, partendo proprio dalla vetrina, si sviluppa un gioco dinamico di linee che formano superfici ricurve di diverse altezze e dimensioni, tutte evidenziate da un sistema di illuminazione integrata. I due ambienti principali, ellittici anch’essi, nascondono in parte il bancone, sul fondo, accanto al display degli accessori e a una grande vetrina verticale, realizzata su disegno del cliente, così come gli specchi e le poche sedute indipendenti.

Le pareti, sinuose, sono rivestite di pietra acrilica HI-MACS® nella tonalità Alpine White, e riprendono il gioco di linee sulle pareti e sugli espositori, questi ultimi ricavati da strati più sottili di HI-MACS® Opal traslucido, retroilluminati con luci LED. Il pavimento, costituito di lastre di marmo, è decorato da eleganti venature nere.

La parte centrale, invece, proprio dove convergono gli ambienti dei due spazi principali, si articola in maniera opposta, con marmo nero e venature bianche. I soffitti, anch’essi ellittici, come gli oblò di un’astronave mostrano disegni astratti di linee fluide, luminose e risplendenti, a richiamare il cosmo.

shoebaloo_01(700x)

© Jeroen Musch

 

shoebaloo_02(700x)

© Jeroen Musch

 

shoebaloo_03(700x)

© Jeroen Musch

 

shoebaloo_04(700x)

© Jeroen Musch

 

shoebaloo_05(700x)

© Jeroen Musch

 

Rotterdam Centraal Station

Rotterdam Centraal Station is one of the most important transport hubs in The Netherlands.

The former station was designed by Sybold of Ravesteyn in 1957: this post-war building was no longer suitable for the current passenger numbers and complexity of the transport hub. In order to maintain the connection with the past, several characteristic elements from the former station can be found in the new Rotterdam Centraal Station: the Speculaasjes (two typical granite sculptures, two flagpoles, the letters CENTRAAL STATION and the station clock displayed on the current façade.

The new Rotterdam Centraal Station is a pleasant, open and transparent public transport terminal which functions as an iconic meeting point. The station connects the diverse characters of the city and marks the beginning of Rotterdam’s cultural axis.

Now Rotterdam Centraal has the appropriate structure and dimensions for the urban landscape; it is in balance with the heights that characterize the metropolis and simultaneously reflects the human scale. The city of Rotterdam is drawn to the new station via the compaction of the small-scale urban texture surrounding the public transport terminal. The entire railway zone becomes one with the city.

The esplanade in front of the station is a continuous public space. To achieve this simplicity a parking garage for 750 cars and a bicycle shed for 5,200 bicycles are located under the square.

rotterdam_alto

ph: Luke Harley

The wood finish on the inside of the hall, combined with the structural wooden beams of the platform roof creates a warm and welcoming ambience, inviting visitors to linger.

rotterdam_vistaesterno

ph:Jannes Linders

The largely transparent roof structure which covers all the tracks over a length of 250 meters, flood the platforms with light. The glass plates of the roof vary the level of light transmittance by utilizing different solar cells patterns, which produce an ever-changing and fascinating play of shadows on the platforms.

rotterdam_rail

ph: Jannes Linders

rotterdam_interni

ph: Jannes Linders

benthemcrouwel.nl 

mvsa-architects.com

west8.nl

rotterdam_render

courtesy of Team CS

rotterdam_roof

ph: Jannes Linders

 

Client: Gemeete Rotterdam and ProRail

Architect: Team CS

Start design: 2003

Start construction: 2007

Completion: 2014