The Soundwave is a landscape sculpture in Xiangyang, China

Soundwave_02

Penda recently finished a landscape sculpture in Xiangyang, China. It consists of more than 500 purple, perforated, vibrantly steel fins varying in height. The sculpture marks the entrance gate to the largest Myrtle Tree Garden in Asia. Music, Rhythm and Dance in combination with the surrounding Landscape are the features of ‘the Soundwave’. Read More

Holcim Awards 2014

Anthropic Park | Gold Prize | The project investigates the roles of architecture, landscape design, and urban planning and their constraints by the necessity to allow human existence. An environmental remediation project on the coast of Southern Italy that connects nature with the imprints of humanity. Architects Francisco Leiva of Grupo aranea (Spain) and Marco Scarpinato of AutonomeForme (Italy) integrate the process of restoration in an area that has been degraded during the industrial age. The shape-shifting ecosystem generates a flooded landscape filled with flora and fauna, with a special focus on migrating birds.

 

holcim_01

holcim_02

holcim_03

Public Condenser | Silver Prize | The project on a new university campus hosts a mix of activities including indoor and outdoor sports facilities, food outlets and various public spaces. Conceived as a minimal structure using rough materials, robust and long lasting techniques, the building is organized vertically with its different activities superimposed on one another, using the roof as a panoramic playground for football and basketball games. The project’s minimal deployment of architectural and technical means was considered a remarkable contribution to sustainable construction by the members of the jury. The elegant design merges economic and aesthetic considerations – a low-cost structure turning a limitation into a quality. The proposed scheme offers a robust framework that is adaptable to future needs – a form of resilient architecture, both in view of its management of resources as well as formal appearance.

holcim_05 holcim_06

The Commons | Bronze Prize | This project identifies a set of rules for establishing a sustainable urban neighborhood based on democratic principles of governance, communication, and participation. Instead of proposing a pre-designed urban tissue, the strategy tenders a collective pattern based on a grid of gardens that structure the area. The framework for physical and social development outlines a porous fabric with low environmental impact and a collective space while furthering ownership capacity-building. The urban plan by Enrique Arenas, Luis Basabe and Luis Palacios of Arenas Basabe Palacios arquitectos (Spain) uses a  framework of gardens for the project’s physical and social development. The approach establishes a minimally-invasive intervention that will develop over time according to the needs of the community at every stage.

holcim_07

holcim_08

holcim_09

 

holcimfoundation.org

 

Normand Park a Fulham (Londra)

normandpark_climbwall

Il concorso di progettazione per il Norman Park a Fulham (Londra), progettato dopo la Seconda Guerra Mondiale, viene bandito nel 2005 ed il progetto vincitore appartiene allo studio londinese di architettura del paesaggio KLA-Kinnear Landscape Architects, il cui progetto emerge per il proprio approccio inventivo al tema della rigenerazione urbana locale lanciato dall’Hummersmith and Fulham Council di Londra.Read More