Le superfici curve in vetro a colori vivaci nel progetto dello Studio Urquiola

urquiola_01

L’estrema pulizia estetica, ottenuta attraverso l’uso di profili in alluminio estruso, è la caratteristica principale del sistema di pareti Duo. Per la prima volta è stato introdotto l’uso del colore nel prodotto di Nordwall International che, grazie all’uniformità della superficie vetrata si presta all’utilizzo di molteplici materiali decorativi e film senza soluzione di continuità. Capace di interpretare stili progettuali diversi, grazie alla sua versatilità, viene presentata per la prima volta nella sua versione colorata.

Read More

Shoebaloo Store in Amsterdam

Lo Studio MVSA Architects, conosciuti per l’approccio moderno e minimale al design e all’architettura, hanno progettato il nuovo flagship store di Shoebaloo nel cuore di Amsterdam. Dall’esterno, Shoebaloo store si pone in contrasto, per stile e colori, con gli altri edifici del centro storico di Amsterdam. La vetrata aperta, fiancheggiata da due pilastri in Bluestone belga, si affaccia su un mondo aperto e trasparente, in grado di incuriosire i passanti.

In primo piano, appena dietro la facciata di vetro, una grande vetrina, bianca ed ellittica, anticipa gli interni futuristici e insieme espone i prodotti. All’interno, partendo proprio dalla vetrina, si sviluppa un gioco dinamico di linee che formano superfici ricurve di diverse altezze e dimensioni, tutte evidenziate da un sistema di illuminazione integrata. I due ambienti principali, ellittici anch’essi, nascondono in parte il bancone, sul fondo, accanto al display degli accessori e a una grande vetrina verticale, realizzata su disegno del cliente, così come gli specchi e le poche sedute indipendenti.

Le pareti, sinuose, sono rivestite di pietra acrilica HI-MACS® nella tonalità Alpine White, e riprendono il gioco di linee sulle pareti e sugli espositori, questi ultimi ricavati da strati più sottili di HI-MACS® Opal traslucido, retroilluminati con luci LED. Il pavimento, costituito di lastre di marmo, è decorato da eleganti venature nere.

La parte centrale, invece, proprio dove convergono gli ambienti dei due spazi principali, si articola in maniera opposta, con marmo nero e venature bianche. I soffitti, anch’essi ellittici, come gli oblò di un’astronave mostrano disegni astratti di linee fluide, luminose e risplendenti, a richiamare il cosmo.

shoebaloo_01(700x)

© Jeroen Musch

 

shoebaloo_02(700x)

© Jeroen Musch

 

shoebaloo_03(700x)

© Jeroen Musch

 

shoebaloo_04(700x)

© Jeroen Musch

 

shoebaloo_05(700x)

© Jeroen Musch

 

CINI BOERI

Cini Boeri, laureata al Politecnico di Milano nel 1951, dopo un breve stage nello studio di Giò Ponti, inizia una lunga collaborazione con Marco Zanuso. Intraprende la propria attività professionale nel 1963, occupandosi di architettura civile e disegno industriale.

Progettando la gioia”, la mostra presentata da Spazio FMG a cura di Luca Molinari, ripercorre le tappe più importanti della carriera di Cini Boeri attraverso un percorso espositivo completato da una videata e dalle creazioni che l’hanno resa una della maggiori interpreti del design industriale italiano: da BOBOrelax,  poltrona per tre diverse funzioni progettata per Arflex nel 1967 a GHOST,  seduta in vetro prodotta da Fiam nel 1987.

ciniboeri_04

GHOST Fiam,1987 | Poltrona in vetro curvato

ciniboeri_05

BOBO, BOBOLUNGO E BOBOLETTO Arflex, 1967 | Tre diverse sezioni in schiume poliuretaniche a diversa densità per tre diverse funzioni | ph. Masera

In un percorso che si snoda tra il design e l’architettura, tra i progetti in mostra “Casa nel Bosco”, Osmate (1969), abitazione progettata e realizzata in modo da evitare l’abbattimento degli alberi circostanti, “Casa la sbandata”, La Maddalena (2004), le cui aperture sono state studiate privilegiando le viste migliori sul golfo, “Appartamento su tre livelli”, Milano (2006) al cui interno si sviluppa una libreria attraversata da un neon azzurro che si estende verticalmente su tutti e tre i piani.

ciniboeri_01

Appartamento su tre livelli, Milano 2006

ciniboeri_02

Casa La Sbandata, La Maddalena 2004

ciniboeri_03

Casa nel bosco, Osmate 1969

In MOSTRA dal 12/11 al 06/02

spaziofmg.com

Pulsate installation

Drawing inspiration from the optical art and gestalt phenomenon phychology, the londoner installation is staged with a zigzagging pattern that distorts perspective at the back of the space.

Nathanael said:” We decided to use one system of tiles in one size and four colours. It’s just a simple herringbone pattern, but we’ve applied in three dimensions to create something really eye popping”, Lily adds “What’s fun about the SistemN is the subtle range of colour. To get really vivid exciting pattern, we go from dark to light in a gradient, like a pulsating wave, which is where the name comes from”.

Each porcelain tile has specific size and, with zero tolerance of error, has to be installed carefully to ensure a seamless graphic; if the structure changed by even one millimeter, the pattern would not work. The floor is inclined and benches become a part of the structure sharpen with lights running along the seams.

The pulsate installation will remain in place for nine months playing host to a programme of events, such as lectures, fashion shoots and product launches.

lilyjencksstudio.com

nathanaeldorent.com

capitoldesignerstudio.co.uk

ph:Hufton+Crow

pulsateinstallation_drawings pulsateinstallation_exterior

pulsateinstallation_front

pulsateinstallation_interior

pulsateinstallation_texture

pulsateinstallation

Photos of pulsate installation, work in progress, Lily Jenks credit

pulsate_workin

pulsate_workinceramic

pulsate_workindesign

 

Design store per architetti

Con JUSTforDESIGNERS il professionista può finalmente accedere dalla propria scrivania al meglio del design, creare una selezione ed inviare una presentazione al suo cliente; inoltre può riservargli speciali condizioni d’acquisto, mentre un sistema di punti gli permette di vedere ricompensato il proprio lavoro di selezione e ricerca.

La piattaforma si basa su 4 semplici step:

1-naviga all’interno del catalogo,

2-seleziona i prodotti,

3-crea il design book e i preventivi,

4-invia la tua proposta al cliente con una presentazione completa di schede prodotto e immagini di qualità.

Con 54 brand presenti, tra cui Miniforms, Mattiazzi, E15, Flaminia, Signorini, Delightfull, Henge, Bross e più di 2000 prodotti in catalogo JUSTforDESIGNERS vuole diventare il punto riferimento del design per professionisti  ed aziende che finalmente hanno un canale qualificato per entrare in contatto con architetti ed interior designers.

L’idea viene concepita nel 2012 dall’architetto Luigi Fragola che, dopo un’esperienza nella start-up di Yoox.com accanto a Federico Marchetti e alcuni anni come architetto della scena fiorentina, ha sentito l’esigenza di migliorare e valorizzare il proprio lavoro e quello degli altri professionisti, e ridare alla ricerca del design un ruolo di primo piano all’interno dei progetti.

justfordesigners.it

designstore

The Fontanay: Matteo Thun + Stormer Murphy

Con un budget di oltre 100 milioni di Euro, Klaus-Michael Kühne, presidente esecutivo di Kühne + Nagel Logistics, intende definire un nuovo stile anseatico del lusso.

La nuova struttura sarà caratterizzato da ampie superfici vetrate ed elementi di ceramica bianca in facciata. Le linee fluide del piano terra e del tetto riprenderanno le morbide curve della riva del fiume. Il palazzo di nove piani ospiterà un ristorante stellato e un’area benessere all’ultimo piano, offrendo una vista panoramica sul lago. Anche l’infinity pool, con una parte della piscina scoperta e una zona coperta, permetterà agli ospiti di godere di una vista privilegiata sul fiume Alster. L’hotel disporrà di 130 suite con una superficie tra i 45 i 250 mq e di 20 residenze.
I lavori di costruzione inizieranno in estate 2014. L’inaugurazione è prevista per l’estate 2016.
Matteo Thun & Partners

Thun-interni

curve-Thun

Thun-fiume

 

The Red Pif in Prague

This interior has to be a background allowing the enjoyment of good wine and food here and now. It is determined by the high quality of craftsmanship of materials linked to wine producing – oak wood for the floor and bar counter, and reinforcement bars (used in vineyards as supports for vine stems) for bottle shelves. In course of filling the shelves with bottles they disappear from view and transform into a wall of bottles.

RedPif081

RedPif057

RedPif084

RedPif063

RedPif001

RedPif016

When rooms on the ground floor of a house from the 19° century were cleaned of disturbing modifications their authentic quality surfaced again. After the impersonally cool wall paints were removed, the history of the house appeared – remnants of original paints and plasters mingle with scars left after the house was structurally modified. Touching them is a special experience; seeing their graphic quality.

RedPif065

RedPif056

The existing shop windows provide contact with the exterior so important for a restaurant in a city centre. The rotating screens were designed for evening wine tastings or private celebrations; in their structure a free interpretation of the method of cardboard boxes bottle storing can be seen. They allow the shop window to completely close.A visitor then finds himself in a wine cellar separated from the reality of a city. Yet the shop window does not turn blind, but transforms into the restaurant’s big logo.

RedPif041

RedPif085

RedPif034

RedPif025

RedPif024

RedPif008

RedPif038

RedPif036

redpif
ph. AI photography

Project: Jakub Fi_er, Petra Skalická – Aulík Fi_er architekti
Client: K4winwe sro
Location: U Dob_ensk_ch 1, Prague

AULÍK FI_ER ARCHITEKTI  is an architectural practice involved in various architectural activities from town planning, design of different types of buildings (particularly office and residential ones), to renovations and/or interior design.
Ing. arch. Jan Aulík established the office named Studio A in 1992. Jakub Fi_er became a partner in 2007 and the office was renamed Aulík Fi_er Architekti.
Aulik-portrait

ID DOGS RUN FREE PROJECT

The generously proportioned 82mq space is modeled after a black box theater with the main focus on the ceiling plane rather than on an actual stage. In addition to its function as a bar, the owners wanted to provide a space where people have access to new ideas in art and design outside the traditional context of a gallery or the academy. The ceiling plane is reserved for artists and designers to create site specific installations intended as annual fixtures revolving around the theme Mensch und Natur. The first installation was designed and built by the owners. It describes an inverted mountain landscape through the manipulation of a single geometric tile.

The patchwork of tiles shift in tone creating two interwoven color gradients. The landscape is multiplied by mirrors attached to the wall behind the bar counter. Below the ceiling, dark, unadorned surfaces are used to emphasize the presence of the ceiling installation. The walls are spackled with a blend of plaster and black house paint. The floor is poured asphalt. All furnishings are a mixture of steel and black MDF boards. The lighting is a flexible system of stage spots and construction strobes.

Project Name: If Dogs Run Free Project
Type: Bar Location: Vienna, Austria
Architects: Tzou Lubroth Architekten (www.tzoulubroth.com)
Design Team: Gregorio S. Lubroth, Chieh-shu Tzou
Graphic Design: Maria Prieto Barea (www.mariaprietobarea.com)
Completion Date: May 2012
Total Floor Area: 82 mq
Photography: Stefan Zenzmaier Jochen Fill

 

TLA_IDRF_A_Pic09

 

TLA_IDRF_A_Pic02

 

TLA_IDRF_A_Pic03

 

TLA_IDRF_A_Pic04

TLA_IDRF_A_Pic05

TLA_IDRF_A_Pic06

TLA_IDRF_A_Pic07

TLA_IDRF_A_Pic09

TLA_IDRF_A_Pic13

 

TLA_IDRF_B_Diagram3

 

TLA_IDRF_B_Diagram1

 

TLA_IDRF_B_Diagram4

 

 

 

Yandex Saint Petersburg Office II

Yandex Saint-Petersburg office II is almost twice as large as the previous one (designed by za bor); it houses the entire 4° floor of the building and has a corridor about 200 meters long (total floor area 3310 sqm), but size doesn’t matter, clients wanted an “extraordinary office like no other”.

So the architects had at least two challenges – first to organize a very complex space outstretched along a central corridor axis. The second challenge was to make the office a showy and impressive.

After a long thought  Peter Zaytsev, and Arseniy Borisenko, the project architects, decided to use the double loaded zoning, with meeting «cells», work areas, and unusual objects located along the corridor. The unusual objects being provided with a particular function. As a result of this concept implementation, guests find themselves «inside» the Yandex  search service: at the reception they are met by a well-known «Search» button and a yellow arrow (an unofficial Yandex logo and a significant part of the web-site). While passing the corridors they see the familiar user name and email password input boxes, and at each step they meet symbols and icons of Yandex services, although they are not always easy to recognize as tiny pixel icons, had turned into 3D objects.

IMG_0897

IMG_0907

IMG_0902

The office guests receive a unique transcendental background, the one of which Aldous Huxley hadn’t even dreamed of. Visitors find themselves both in an amazing space which architects had transformed from linear into 3D, observing the pixel objects which grew to gigantic proportions. Thus, according to the architects conception, guests and employees of the office are involved into Yandex net services, to which they are accustomed to work with exclusively in 2D screen. That is why in some places miniature «icons», which grew to giant size are breaking to large volume «pixels» sprouting from the walls. Bright colors, spots scattered here and there, guide visitors through the office and cheering up the office staff.
Speaking of function, many of the major elements seem to be decorative only at first glance. The spiral elements for example are separating the informal communication zone from the corridor. The casted polymer «jellyfish» clocks contain network printers station, etc.

The project has turned out rather complex, the first thing because no one did such things before, not only in Saint Petersburg but even in Russia. Therefore, many solutions are made on the spot during on-site designer supervision. The difficulties were not caused by 3D objects – they are made ​​according to advertising designs technologies (their cages are filled with polystyrene foam, meeting all standards of fire and environmental safety). On the other hand – the ceiling, build up of original «blades» was extremely difficult to install.

As Yandex offices have twenty-four-hours operation schedule, the project was provided with variety of well-developed recreation zones. In addition to working areas and rooms, the office has a gym, cafeteria, showers, and several coffee-points. The number of formal and informal points for negotiation, two lecture halls, and workplaces perfectly equipped with Herman Miller and Walter Knoll systems, make this office a place of attraction, fascinate visitors, and surely makes work very enjoyable pastime.

 

Project: za bor architects
Architects: Arseniy Borisenko and Peter Zaytsev
Location: Benois business center, Saint Petersburg, Russia
Date of project: 2011-2012
Floor area: 3310 sqm
Photographer: Peter Zaytsev

 

IMG_0923

IMG_1094

IMG_1053

IMG_1030

IMG_1043

IMG_1020

IMG_0989

IMG_0978

IMG_1056

IMG_1096

IMG_1109

IMG_1106

 

za bor architects is a Moscow-based architectural office founded in 2003 by Arseniy Borisenko and Peter Zaytsev. The workshop’s objects are created mainly in contemporary aesthetics. What distinguishes them is an abundance of architectural methods used both in the architecture and interior design, as well as a complex dynamical shape which is a hallmark of za bor architects projects. Interiors demonstrate this feature especially brightly, since for all their objects the architects create built-in and free standing furniture themselves. Many conceptual and realized design-projects by za bor architects were awarded at international exhibitions and competitions. Among the clients of za bor architects there are IT, media and government companies such as Forward Media Group, Badoo, Yandex, Inter RAO UES,Moscow Chamber of Commerce and Industry and others.

 

architects_in_studio

Notary office renovation in Turin

The project envisioned a series of representative spaces such as reception, archive, waiting room, kitchen and cafeteria and a few offices.
The choices made, though independent and self-contained from the formal point of view, tend to privilege continuity, i.e. a form of uninterrupted dialogue with the existing architectural and ornamental elements which date back to different historical periods that have been brought back to life by removing pseudo historical additions from the surface.

The 20th century hardwood floor arrangement brings back images of clients waiting their turn in the waiting room, in the same way that geometric honeycomb compositions on the glass walls along the corridor capture the image of an observer stuck in an abstract dimension between past and present thanks to the mirrors behind.

In the bathroom area across cafeteria the kinetic effect joins the “pseudotridimensional” decoration of the glass walls, hinting at the movement of the small vaults above.

A similar effect can be noticed in the entrance hall thanks to the work of the artist Domenico Borrelli: the images there are reminiscent of Michelangelo’s “Fall of Angels” , while the very location of the entrance itself coincides with a vertical “fall” of the stucco vault above.

The “spirit of the place” is therefore revealed through a new pattern of architectural symbols, of interpretation and manipulation of preexisting elements.

Project team: UDA (Andrea Marcante, Massimiliano Camoletto, Valter Camagna)
Collaborators: Shinobu Hashimoto, Adelaide Testa, Sara Fortin, Guya Chatrian
Photo: Alessandro Cane

uda_architetti-1

uda_architetti-4

uda_architetti-7

uda_architetti-8

uda_architetti-9

uda_architetti-12

uda_architetti-6

uda_architetti-13

uda_architetti-15

uda_architetti-16

uda_architetti-17

uda_architetti-est