Skinny house. La felicità è nelle piccole case

Fujiwarramuro-Architects-Nada-House-6

ph. Casa en Nada – Fujiwarramuro Architects

Le skinny house sono micro moduli abitativi, raramente superiori ai 30 metri quadrati, facilmente rintracciabili in contesti urbani caratterizzati da elevate densità di spazi costruiti. Che sia dettata dai costi di acquisto del terreno su cui costruire, dalla cultura e dalle abitudini dell’abitare dal desiderio di compattezza, le skinny house sono diventate sempre più popolari in Giappone. Read More

Uncertainty and flexibility lie at the heart of the concept in Sharifi-ha House

sharifi-ha-test-gif

The sensational, spatial qualities of the interiors, as well as the formal configuration of its exterior, directly respond to the displacement of turning boxes that lead the building volume to become open or closed, obtaining introverted or extroverted character. These changes may occur according to changing seasons or functional scenarios of floor plans.

Read More

Japanese family home by FORM/Kouichi Kimura Architects

framinghouse_05

This Japanese family home by FORM/Kouichi Kimura Architects is arranged as a series of framed spaces, with the ground floor dominated by an art gallery and workspace. Occupying a corner site in a residential area of Japan’s Shiga prefecture, the 128-square-metre house was built with a wooden frame. It was designed to express the variety of interior spaces as a series of protrusions and extensions from the walls and roof.Read More

House for Trees

Under rapid urbanization, cities in Vietnam have diverged far away from their origins. In Ho Chi Minh City, Vo Trong Nghia Architects, project “House for Trees”, the aim of prototypical house is to return green space into the city, accommodating high-density dwelling with big tropical trees.  Five concrete boxes, each houses a have different program, are designed as “pots” to plant trees on their tops.

ph. Hiroyuki Oki

HouseForTrees_02

 

HouseForTrees_03

HouseForTrees_05

HouseForTrees_04

HouseForTrees_06

HouseForTrees_07

 

Industrial design e home automation

M1di Mengucci Costruzioni, integrando industrial design, home automation è un sistema di architettura industrializzata per realizzare residenze unifamiliari configurabili dal cliente in base alle proprie esigenze. Scelta la versione e le opzioni disponibili su teblet o computer, grazie rivoluzionario “M1HomeConfigurator”, una volta acquisiti i permessi burocratici, la fase di cantiere si riduce ad un semplice assemblaggio dei componenti. sarà disponibile da giugno 2015, ma è prenotabile già da metà aprile.

Si può scegliere fra tre diversi tipi di copertura: tetto piano, tetto monofalda e tetto falda  doppia, e tre differenti allestimenti.

Prezzo di lancio a partire da 1.450€/mq, variabile a seconda delle versioni, dei pacchetti opzionali e della località in cui è prevista la costruzione.

 

M1_01

CURVING HOUSE

There is no home for parking | I remember that it was a winter day after snowing when I first visited the site. It was a rare residential lot with an open view to the south at the dead end of a small path beneath Mt. Gwanggyo. What was unique about this lot was that it was very hard to turn the car to come out of the path after more than 2 cars parked, because it was a small path only 4 m in width.  Ironically, the fundamental challenge was not only solving the parking problem but also creating a space for both parking and gardening to coexist. It was closely related to the lifestyle of home owner to decide whether to create a garden directly accessible from the living room or to emphasize a visual garden. To resolve this issue, the overall shape was formed to encase the lot with more curves and lifted about 2 m from the ground using pilotis for more efficient parking.  The shape of the mass resembling a concave lens was created by the parking needs and the topographical condition of the lot.

The line penetrates the sky | The mountains penetrate the sky and the sky contains the mountains as nature. Here, the mountains form lines and the lines remember the mountains in the land. The terrains of Mt. Gwanggyo flow low above the lot and the lot displays the entire view as if it responds to the graceful flow. At this site, the land is the proof of space and everything about the substance. The shape created here contains the sky as an earthenware jar and displays the potentiality of land as a spatial substance. It draws a shape, but creates a space that shows the sky outside the shape to hide itself in nature. Should the line be hidden in nature or should the nature be displayed in the hidden line? This was the essential challenge of this land and the sincere response to the background. This is directly related to how the topographies should be interpreted in Korean traditional spaces. Korean traditional spaces have pursued the shape that is not completely hidden in nature yet beautifully harmonized with surrounding nature. It is based on the post-dualistic beauty of harmony that proves its existence while hiding in nature rather than dominating nature with its shape and lines.

curving-house_01

The flow of light contained in silver scale | The ash-colored bricks (traditional bricks) embrace the concrete surface as fish scale while slightly altering the angles. The traditional bricks used for this project have silver water-repellent coating on the surface and show sentimentality different from the rough surfaces of their tops and bottoms. The bricks with two different surfaces were piled to form a certain pattern from angles 1° through 25°. In other words, the variation of angle is another way how the outer skin in the shape of a concave lens facing south defines its existence. The shadow of the brick wall caste as the Sun moves converts the flow of lines into the subtle change of the outer skin. The variation of the brick surface is intended to read the entire mass differently according to the perspective of incomer and the perspective of viewing the images from the mountains.

curving-house_02

Contrast and harmony of texture | The rough texture of the traditional bricks interprets the lot in a different way in combination with the property of highly reflective stainless steel. The skies and nature reflected on the stainless steel surface distort what the true substance is to break the boundaries between shapes and texture. Unlike the rough texture of ceramic bricks, the stainless steel used on the front and on the side reflects the surrounding landscapes to make itself disappear. If the bricks reveal themselves by the change of light and shadow, the stainless steel de-materializes itself by making itself disappear in nature. Such contrasting textures have different properties and confront each other in a single mass, but they ultimately establish balance through the extinction and reflection of light.

Space as a flow of nature | The pilotis for parking naturally serves as an opening for air ventilation. The summer breeze coming down from the mountain ridge circulates the air around the building thus reducing the heat load. Also, each room has windows for cross-ventilation and is planned to allow natural circulation of air. The motorized window on top of the living room can release heated air in summer for air circulation triggered by the difference in temperature known as stack effect. The staircase to the north is planned to serve as a buffer of air against the freezing northwestern winds in winter to minimize heat loss. The front windows facing the south allow sufficient sunlight in winter to maximize energy efficiency with natural sunlight. In particular, the ceiling is also diversified to invite as much natural light as possible into the building to control illumination naturally.

curving-house_05

New technical interpretation of traditional space | The flow of space was borrowed from the method of handling the flow of air in traditional Korean homes. In detail, the pilotis on the bottom expands the surface of volume exposed to outer air to reduce the load of heat energy and allows natural ventilation in summer. This is similar to the principle of open living rooms in Korean traditional spaces. It means that the entire building allows ventilation to keep the building cool. In winter, on the other hand, the concrete floor is made as thick as possible as a thermal mass, similar to Ondol floors of Korean traditional architecture for maximum insulation, to block the cold air from the underground. Also, the interior space of the second floor has an open living room, bedroom, and kitchen which can be divided and combined flexibly with sliding doors for different needs. This is a modern reinterpretation of the variable space of Korean traditional homes that can be used either as a big room or as smaller individual rooms.

curving-house_04

curving-house_03

curving-house_06

curving-house_07

PROJECT | The Curving House _Sinbong, Yongin

ARCHITECT | Jeonghoon LEE

DESIGN TEAM | JOHO Architecture(Il-Sang Yoon, Gae-hee Cho)

USE | Housing

CLIENT | Im-jeong Choi

PHOTOGRAPH | Sun Namgoong

TEXT | Jeonghoon LEE

johoarchitecture.com

 

Jean Prouvè

A distanza di 70 anni dall’idea di Jean Prouvè è stata realizzata la casa prefabbricata smontabile e montabile in 48 ore. Ci ha pensato Patrick Seguin, gallerista d’arte francese, che ha allestito all’interno dell’evento Design Miami.

Ad Amsterdam la prima casa stampata in 3D

Hanno voluto davvero mettere alla prova i limiti della KamerMaker (il nome della stampante 3D che in olandese vuol dire “produttrice di stanze”). Il gruppo DUS architects ha studiato come arrivare a produrre interamente un edificio residenziale mediante un processo produttivo di stampa 3D con materiali polimerici e bioplastiche ma anche rifiuti organici e materiali non tradizionali.
La “stampante” fa bella mostra di sè nel giardino antistante la costruzione ed è naturalmente oggetto di grande curiosità per tutti, oltreché di visite tecniche organizzate ad hoc. L’obbiettivo dei costruttori è quello di terminare la realizzazione di una facciata (di fronte al canale Buiksloter) entro la fine del 2013.
L’operazione ha anche una finalità di marketing; una volta costruita l’edificio diventerà una sorta di show-room per la promozione e lo sviluppo della tecnologia di stampa 3D, pronto a modificarsi dal punto di vista architettonico in funzione della naturale evoluzione (e quindi delle soluzioni possibili) che la stampa 3D offrirà.

www.kamermaker.com

www.dusarchitects.com

visit_KamerMaker

sezione

blue_printing

disegno

La casa si muove, si apre, si chiude

E’ la casa progettata dall’architetto Javier Corvalán e Laboratorio de Arquitectura in Paraguay. Un’abitazione difatto senza luce naturale quando la “scatola” metallica è chiusa (il proprietario non deve essere claustrofobico…). 85 metri quadri di superficie totale, camera da letto, bagno (nello zoccolo di base), cucina e living nella scatola di metallo, accessibili da una scala. La scatola ha un anima strutturale di tubi metallici, una superficie esterna in metallo galvanizzato e l’interno in MDF. Terminata nel 2012 è costata circa 20.000 €.