Herzog & de Meuron e la nuova Filarmonica di Amburgo all’interno del porto storico della città

filarmonica-amburgo_prima

ph. Maxim Schulz

La Elbphilharmonie, la nuova sala da concerto di Amburgo, sulle rive del fiume Elba si sovrappone all’ ex-magazzino conosciuto come il Kaispeicher A all’interno della parte storica del porto della città. La soprelevazione di 50 metri a partire dal complesso originario è stata una delle sfide strutturali più interessanti in Europa. L’interazione tra il magazzino esistente in laterizio e le curve in vetro abbagliante è il biglietto da visita architettonico della Elbphilarmonie a firma di Herzog & de Meuron.Read More

MONT DE MARSAN MEDIATHEQUE

Involucro pulito, linee geometriche pure. L’edificio, progettato dallo studio Archi5, rispetta il layout classico ma contrasta la sua austerità compensando il sistema con un angolo di apertura sulla città. Le sue facciate riflettono gli edifici circostanti come un rispettoso specchio. L’edificio è stato progettato come una piazza culturale coperta, le facciate trasparenti e il pavimento uniforme non alterano la percezione dell’ambiente circostante.

La posizione centrale del Mediateca nel cortile di addestramento militare ha ispirato un edificio con quattro lati principali, la Biblioteca multimediale conferma, così, la sua identità da qualsiasi punto di vista. Di notte diventa una lanterna che dona vitalità alla piazza, trasformandola in uno spazio accogliente ed aperto allo stesso tempo.

All’interno, il piano terra si presenta come uno spazio completamente aperto che ruota attorno ad un patio che diffonde la luce in modo uniforme, il cui design è stato ispirato dalle foglie di acanto dipinte da Matisse dipinti di Matisse di foglie d’acanto, mentre i volumi ricordano i vasi di Alvar Aalto.

Le varie funzioni sono organizzate liberamente sulla superficie che mantiene una continuità visiva ed un contatto con l’esterno.

archi5.fr

Client | Communauté d’agglomération du Marsan
Architects | archi5
Program | Construction of a Mediatheque, conference hall. Conception of the furnitures and the si- gnage. Underground car park.

Photograph | Sergio Grazia

mediatheque_01

 

mediatheque_02

mediatheque_03

mediatheque_04

mediatheque_05

 

Rotterdam Centraal Station

Rotterdam Centraal Station is one of the most important transport hubs in The Netherlands.

The former station was designed by Sybold of Ravesteyn in 1957: this post-war building was no longer suitable for the current passenger numbers and complexity of the transport hub. In order to maintain the connection with the past, several characteristic elements from the former station can be found in the new Rotterdam Centraal Station: the Speculaasjes (two typical granite sculptures, two flagpoles, the letters CENTRAAL STATION and the station clock displayed on the current façade.

The new Rotterdam Centraal Station is a pleasant, open and transparent public transport terminal which functions as an iconic meeting point. The station connects the diverse characters of the city and marks the beginning of Rotterdam’s cultural axis.

Now Rotterdam Centraal has the appropriate structure and dimensions for the urban landscape; it is in balance with the heights that characterize the metropolis and simultaneously reflects the human scale. The city of Rotterdam is drawn to the new station via the compaction of the small-scale urban texture surrounding the public transport terminal. The entire railway zone becomes one with the city.

The esplanade in front of the station is a continuous public space. To achieve this simplicity a parking garage for 750 cars and a bicycle shed for 5,200 bicycles are located under the square.

rotterdam_alto

ph: Luke Harley

The wood finish on the inside of the hall, combined with the structural wooden beams of the platform roof creates a warm and welcoming ambience, inviting visitors to linger.

rotterdam_vistaesterno

ph:Jannes Linders

The largely transparent roof structure which covers all the tracks over a length of 250 meters, flood the platforms with light. The glass plates of the roof vary the level of light transmittance by utilizing different solar cells patterns, which produce an ever-changing and fascinating play of shadows on the platforms.

rotterdam_rail

ph: Jannes Linders

rotterdam_interni

ph: Jannes Linders

benthemcrouwel.nl 

mvsa-architects.com

west8.nl

rotterdam_render

courtesy of Team CS

rotterdam_roof

ph: Jannes Linders

 

Client: Gemeete Rotterdam and ProRail

Architect: Team CS

Start design: 2003

Start construction: 2007

Completion: 2014