Vibeeng School by Arkitema Architects

Vibeeng-School_01

The Vibeeng School by Arkitema Architects is characterized by playful red facade. The external educational zones and the roof creates ideal opportunities for both the installation of solar panels and north-facing skylights, elements that contribute to the school’s low energy status.Read More

Soumaya Museum in Mexico city

8b2fe0dd0856d08b9171898c9c4f7daf

The Museo Soumaya is a private museum in Mexico City in a large mixed-use development area, Plaza Carso in Nuevo Polanco. The building is a 46-metre high six story building covered by 16,000 hexagonal aluminum tiles. The new building was designed by the Mexican architect Fernando Romero and engineered with Ove Arup and Frank Gehry.Read More

Theatre Tower di Amstelveen

Il progetto degli architetti Benthem Crowel ha previsto un rinnovo integrale del teatro che ha toccato gli ambienti interni, il palcoscenico, le attrezzature e anche ovviamente la facciata esterna

La facciata è innovativa e originale ed è costituita da pannelli in alluminio composito etalbond® con un nucleo resistente al fuoco, che sono stati rivestiti con vernice a tre strati per maggiore resistenza agli agenti atmosferici. La dimensione delle cassette è 1.5m x 1.5m, nella quale è stata formata una sagoma sferica idroformata.

L’idroformatura è un processo di deformazione plastica che applica pressione idraulica sul pannello il quale risiede su uno stampo negativo, dando in questo caso una mezza sfera.

I pannelli etalbond® hanno uno specifico sistema di ancoraggio per facciate ventilate che ha consentito un’installazione veloce, evidenziando la visione estetica dell’architetto.

Il committente ha scelto etalbond® per molteplici motivi: perchè è completamente personalizzabile e i pannelli hanno lunghezze e spessori customizzati a seconda delle necessità del progetto, per la gamma molto ampia di colori (solidi, metallici o speciali – l’effetto legno, i colori cangianti, i colori strutturati, le superfici anodizzate per citarne solo alcuni), perchè è resistente e soprattutto perchè è flessibile e può adattarsi a tutte le forme desiderate.

All’interno di questo progetto è stato fondamentale poter realizzare delle forme specifiche che creano un ambiente originale e riconoscibile e con un colore peculiare che rende l’edificio unico al mondo.

Amstelveen-Theatre-(1)

 

House of Music

The music box “House of Music” by Xrange Architects is a mini auditorium space for music and performance, is designed as the central focus in the house of music for 2 musicians. A vertical sound and light channel linking all the floors, the music box allows the couple’s creative synergy to happen through out the entire house so they can still work together between any of the floors even when they’re engaged in different activities.
The skin of the house is treated as a sheet of music, articulating its own rhythm and texture for the small urban tower house.

MusicBox_01

MusicBox_02

MusicBox_03

MusicBox_04

MusicBox_05

Stripy Melbourne primary school by McBride Charles Ryan

A stripy facade modelled on a skyline bounds the circular campus of this Melbourne primary school designed by australian firm McBride Charles Ryan. McBride was asked to bring together three existing primary schools in the Melbourne suburb of Dallas, which is one of the city’s most deprived neighbourhoods. The vibrant tiles were added in stripes around the exterior, making a request for colour from local residents. The bold colour scheme continues throughout the interiors, helping to aid orientation around the campus. The plan is arranged to produce several shared spaces, sheltered by the surrounding classrooms and community facilities.

DallasSchool_01

DallasSchool_02

DallasSchool_03

DallasSchool_04

DallasSchool_05

Grønneviksøren Student Apartments

The student houses in Grønneviksøren, designed by 3RW Arkitekter are a low energy project, located in a transformation area at the outskirt of the Bergen city core. To ensure the projects overall ambition of a clear and open connection to the surroundings, the structure is divided in two separate blocks (quarters) consisting of 16 different buildings. The blocks allow free passage to green courtyards that give both the residence and the public a place to linger. The units are prefabricated modules, all shipped from the factory to the site. The buildings have a varying height from 4 to 8 floors and are shaped individually by conducting a careful mix of two different module sizes (depths). By using different window sizes and different façade panels and colors, it breaks up the monotony of a modular building system and gives it a lively layer. The galleries width provides access to the individual housing units as well as a spacious common area for the residents. 16 roof terraces at different locations are accessed through the galleries and provide additional areas for social encounters and activity. In the interface between private units and the public courtyards the galleries and roof terraces play an important role for the prosperity of both parts.

With its low cost and varied composition it represents a milestone for prefabricated building projects.

 

3rw.no

students_01

ph. Cecilie Bannow

 

students_02

ph. Cecilie Bannow

 

students_03

ph. Cecilie Bannow

 

students_04

ph. Cecilie Bannow

 

students_05

ph. Cecilie Bannow

 

Hochschulcampus Osnabrück

The master plan for the ‘Hochschulcampus Osnabrück’ is the framework which includes the first building blocks (library, Forum, university building, campus and mensa). The centrally located university building is situated where in the future the campus area and the Forum will meet. Because of this location and the position of the university building as “link”, the building is shaped like a volume of three floors with a cutaway at the bottom. The incision ensures a strong relationship with the outside area and gives the university building a clear, recognizable entrance: a striking building is created. In addition, the campus is enriched with a carefully designed outside area, which can be used for events and conferences.

Upon entering the building (under the cantilevered section of the building) the hall opens upwards: open space along all floors creates a feeling of generous spaciousness. The glass roof allows natural light to flow through the entire lobby. This space can be used by the university, but can also be used for non-university events. The central atrium and green courtyard are special areas in the tightly organized building volume, which can be experienced in different ways and provide simple and clear orientation for visitors.

The layout leads to a clear, simple and compact floor plan of the university building. Classrooms and emergency staircases are situated on both sides of the building; in the middle part are the lobby, technical rooms and courtyard. The large lecture halls are perpendicular to the main direction of the building, and get their natural light from the courtyard. Due to the existing topography, the heights of the land is used in the new building, making it clear and simple to create the requested higher ceilings in the lecture halls.

Osnabruck_01

Osnabruck_02

The rigid structure of the facade with a grid pattern of 1.25m, is made more light and airy by using windows of different heights. Due to the arrangement of these differently shaped windows, the size and shape of the various internal spaces can also be read on the outside of the building. In the interior the different functions can be seen by the vary- ing height of the balustrades.

Osnabruck_03

The outer shell is designed as a two-tier structure: the building volume is coated with an insulating green foil membrane that protects the façade against wind and rain. On an aluminium substructure, a coating of folded panels – on the sides perforated aluminium panels are mounted. The perforation of the metal skin creates a varied, lively view of the facade: you can see glimpses of the green building shine behind the metal. The anodized aluminium panels have a soft, almost velvety surface and give the building an important, yet friendly and inviting appearance.

The incisions are placed in such a way that the windows and frames are hidden from sight. The principle of these precise incisions is continued in the upper and lower part of the building; the plinth and cornice aren’t visible. The blinds are integrated into the insulating surface and are hardly noticeable behind the metal coating.

The colour green refers to the ‘origin’ of the university, which has its roots in the Faculties of Agricultural Sciences and Landscape Architecture of the former agricultural college. This fresh, stimulating and inspiring colour gives beautiful, striking and contrasting accents to a building which is mostly characterized by the use of restrained colours and materials.

Osnabruck_04

Osnabruck_05

Osnabruck_06

Osnabruck_07

For way-finding in the new building an original typographic has been developed. Quotes and printed collections of words on the walls are there to inspire and arouse curiosity. All these graphics elements are presented in the colour green. The same typography is used on glass walls and doors, as a contrast marker for the visually impaired.

Client | Stiftung Fachhochschule Osnabrück

Architect | Benthem Crouwel Architects

Lead architect | Markus Sporer

Location | Campus Westerberg, Barbarastraße, Osnabrück, Germany

Ph | Jens Kirchner

Augmented structures v1.1

The performance takes place on the Galatasaray side of Yapı Kredi Cultural Centre, one of the urban landmarks on İstiklâl Caddesi, which numbers among ’s most lively and popular streets. Blending the city’s own levels with those of differing disciplines, the performance celebrates their transformation into a multi-level new media art work as an urban experience.

The project brings together disparate disciplines like architecture, sound and the visual arts which influence one another to such a degree that it is impossible to separate them. While the project aims to interpret the world in visual and aesthetic terms, in its capacity as an “interdisciplinary transformation” project, it also questions the point where art and architecture stand today and the point they might reach in future. This is a project that forces each discipline to alter its own “material” state; transforming sound into mathematics, mathematics into architecture and architecture into a living canvas, while presenting the viewer with a new media experience that is multi-leveled, produces sound, moves and breathes.

Puzzle Facade

La città di Francoforte in contemporanea con Light+Building, la fiera biennale dedicata al settore illuminotecnico (la più importante a livello internazionale), organizza un festival dedicato alla luce: Luminale. Una festa per le vie, le piazze e le gallerie; quasi 200 installazioni realizzate da lighting designer e artisti; led, neon e nuove tecnologie per creare spettacolari atmosfere luminose.

Il progetto Puzzle Facade, realizzato in questa occasione da Javier Lloret, trasporta l’esperienza di risolvere un cubo di Rubik su scala urbana, trasformando la facciata dell’Ars Electronica in un gigantesco cubo di Rubik, invitando i passanti a impegnarsi con un’esperienza interattiva che si svolge nella città di Linz (Austria). Il giocatore interagisce con l’interfaccia a cubo appositamente progettata che contiene componenti elettronici per tenere traccia di rotazione e di orientamento. Questo software cambia le luci e i colori dei giganteschi quadrati della facciata.

Puzzle Facade from Javier Lloret on Vimeo.

archilight.it

puzzle-facade

 

ARCHITECTURAL PATTERN

Il progetto fotografico di Alexander Jacques focalizza l’attenzione sulle facciate di alcuni importanti edifici moderni di città quali Parigi, New York e Brisbane. Il fotografo francese cattura l’esterno degli edifici tralasciando il contesto, offrendo in questo modo una prospettiva inusuale che generalmente all’interno della morfologia cittadina sfugge. L’intera collezione è riportata ed è acquistabile su sito ufficiale di Jacques ed include edifici che portano la firma di Renzo Piano, SOM e Kisho Kurokawa.

Credits: Alexander Jacques

architectural-pattern.com

The World Financial Center, Cesar Pelli, Haines Lundberg Waehler, New York (1987)

architecturalpattern_1

BNF, Dominique Perrault, Parigi (1995)

architecturalpattern_2

FBI Building, Alfred E. Poor, Kahn&Jacobs, Eggers&Higgins, New York (1967)

architecturalpattern_5

7 World Trade Center, David Childs, New York (2006)

architecturalpattern_6

New York Times Building, Renzo Piano Building Workshop, FXFOWLE architects, New York (2007)

architecturalpattern_7

1221 Avenue of the Americas, Wallace Harrison, New York (1969)

architecturalpattern_8

Tour Espace 2000, grattacielo residenziale fronte Senna, Parigi (1976)

architecturalpattern_9

Tour Mirabeau, Pierre-Paul Heckly, Noel le Maresquier, Parigi (1972)

architecturalpattern_10

Coeur Défence, Jean-Paul Viguier, Parigi (2001)

architecturalpattern_12

Arche de la Défence, Johann Otto von Sprenckelsen, Paul Andreu, Peter Rice, Parigi (1989)

architecturalpattern_13

Tour Novotel, Julien Penven, Jean-Claude le Bail, Parigi (1976)

architecturalpattern_14

architecturalpattern_esposizione

architecturalpattern_esposizione1

architecturalpattern_esposizione3

architecturalpattern_esposizione4