#LightPathAKL. E’ ad Auckland la pista ciclabile più scintillante del mondo

cdog_lightpath

Il 3 dicembre 2015 è stato aperto il primo tratto della Nelson Street Cycleway, moderna pista ciclo-pedonale nel cuore di Auckland, in Nuova Zelanda. Si tratta di un progetto innovativo che, due settimane fa, è entrato nella lista dei finalisti per il World Architecture Festival, che si terrà a Berlino dal 16 al 18 novembre 2016 e durante il quale saranno annunciati i vincitori delle varie categorie: il LightPathAKL, nome ufficiale del progetto, compete nella categoria “Trasporti”.Read More

ENSIBS in Lorient by ANMA

The National School of Engineers of South Brittany (ENSIBS), designed by ANMA Agence Nicolas Michelin Associés, is a new entity of the whole university of St. Maudé site in Lorient. It seemed very important to hang the new building to its territory and provide a legible and easy entry footpath and high quality to allow students to go from one point to another. It is the notion of campus in the city that we sought to implement while preserving the wooded character of the site. The “gives himself to see” building with an iconic shape. Its vegetated terraces mark the entrance to the heart of the school. From either side, two large glass staircases reveal the internal movements at the facility. Finally the roof gives a singular figure to all. Since the entry roundabout of the city, the building stands as an urban signal.
The architectural style that combines large sections of wood and aluminum tapes, deliberately sober while scoring high volumetric smooth by the play of terraces planted welcoming student life. This is inside / outside relationship developed enough that gives the building a high quality of use.
The environmental approach voluntarily bed in the morphology of the building: exterior insulation, photovoltaic panels on the roof.
All these elements are part of the project and contribute to its identity.

 

anma.fr

ph. Sergio Grazia (view full reportage)

Schermata 2015-04-30 alle 12.45.54

Schermata 2015-04-30 alle 12.46.05

Schermata 2015-04-30 alle 12.47.03

Schermata 2015-04-30 alle 12.47.18

Schermata 2015-04-30 alle 12.45.04 Schermata 2015-04-30 alle 12.45.14 Schermata 2015-04-30 alle 12.45.26

 

 

 

Studio Weave designed a roof terrace in London

London College of Fashion asked Studio Weave to bring a forgotten roof terrace back into use in time for London Festival of Architecture 2104. The rooftop has a fantastic view over Oxford Street but was completely underused. The design makes reference to the textile history of the fashion institution, with a multi-coloured serge pattern deck. The timber is just low cost off the shelf larch decking. The idea was to find a super quick way of making something beautiful and colourful. The colours were added using a combination of wood stain and decking paint.

Originally conceived as an outdoor space for students to relax in, the roof garden with its mixture of planters, seats and tables will also host social gatherings, small group learning and the Fashion Space Gallery’s events programme.

studioweave.com

StudioWeave_00StudioWeave_01 StudioWeave_02

StudioWeave_04

Store & Theatre RENOVA

Le fotografie di Fernando Guerra mostrano il progetto dello spazio culturale di Renova- Fabrica de Papel do Almonda a Torres Novas in Portogallo, progettato da Phyd Arquitectura.  L’intento è stato quello di progettare questo spazio come una macchina : “a Time Capturing Machine” spiegano gli architetti.  Questa condizione, chiara fin da subito, era naturalmente il risultato del luogo, del contesto e dello spirito industriale, condizioni a cui è stata aggiunta appunto la volontà di catturare, all’interno del progetto, il tempo e il suo flusso, attraverso la luce.

Il progetto è stato pensato attraverso la superficie , dando continuità e discontinuità di espressione, segnando i limiti precisi delle due superfici principali, interno ed esterno . Demarcazione fatta attraverso i materiali usati  ma anche attraverso la progettazione e la misurazione del punto di transizione tra le due superfici . Phyd Arquitectura ha progettato la copertura esterna in acciaio e la superficie interna è caratterizzata dal colore arancione . L’ uso continuo dello stesso colore e dello stesso materiale attribuisce ad aumentare il livello di astrazione di questo spazio. Caratterizzato da due superfici di carattere contrapposto e antagonista, questo progetto ha però anche un’altra premessa fondamentale , la foratura .

Il risultato di questa azione di foratura, sono delle aperture trasparenti dell’involucro che variano a seconda del titolo dello spazio.

Il tentativo è stato quello di restituire un luogo dove attraverso l’architettura di questa “Time Machine” , le persone possano provare l’esperienza della luce e della densità del tempo.

ph. © Fernando Guerra | FG+SG

54fe917be58ece0642000105_renova-store-theatre-phyd-arquitectura_134l

0c809ee7161213ce9caeb88f75e82d96

54fe91cce58ece0642000106_renova-store-theatre-phyd-arquitectura_180l

54fe9205e58ece0642000107_renova-store-theatre-phyd-arquitectura_208l

54fe915de58ece05b4000121_renova-store-theatre-phyd-arquitectura_129l

54fe9193e58ece91ea00012c_renova-store-theatre-phyd-arquitectura_146l

 

54fe90f4e58ece91ea00012a_renova-store-theatre-phyd-arquitectura_35l

54fe9126e58ece05b4000120_renova-store-theatre-phyd-arquitectura_60l-530x529 54fe9148e58ece91ea00012b_renova-store-theatre-phyd-arquitectura_61l

Contemporary Istanbul. Yener Torun

1

Istanbul-based Yener Torun has created a photography series that offers an alternative view of historic Turkish city, he has spent the last year using Instagram to document architecture that features bold shapes, vibrant hues and patterned facades. He hopes to create an escape from the Orientalist perception of the city.Read More

Rainbow Station

Artist Daan Roosegaarde opens a large-scale light artwork at the Amsterdam Central Station, launched in honour of the -by NS and ProRail- renovated 125 year old historic station. The artwork connects the historic station by architect Cuypers with the innovation of today. The light and colour offers travellers a magical moment in the evening. Every year approximately 50 million people travel through Amsterdam Central Station, towards national and international destinations. In collaboration with astronomers of the University of Leiden, Roosegaarde unravels light efficiently into a spectrum of colours. Via new liquid crystal technology which is used for research on stars, Rainbow Station takes the exact shape of the 125 year old historic station roof. Rainbow Station can be seen every day for a brief moment after an hour after sunset. The light and colour offers the thousands of travellers a magical moment at night.

studioroosegaarde.net

 

rainbowstation_01

rainbowstation_02

rainbowstation_03

rainbowstation_04

rainbowstation_05