L’Isis vi porta nel peggiore luna park del mondo

Isispark1

La notizia è di qualche settimana fa: in alcune città del sedicente Stato Islamico, come Raqqa e Falluja, sarebbero stati aperti dei luna park. Per dare un’idea della normalità che regnerebbe nelle città sotto il suo controllo, la propaganda ha pensato bene di diffondere alcune immagini di bambini a bordo di trenini e autoscontro. A vederli, i luna park sembrano una via di mezzo tra la Dismaland di Bansky e le giostre itineranti di provincia: nessuna scena di esaltante divertimento, ma l’ordinaria tristezza dei luoghi deputati al divertimento, che diventa inquietante sapendo chi stia dietro alla gestione delle strutture.

Read More

LOOP Kindergarten by SAKO Architects

loop_01

L’asilo ‘LOOP’ a Tianjin progettata dallo Studio di SAKO Architects crea un netto contrasto con gli edifici circostanti. Non esiste un solo angolo acuto. Un ambiente adatto per bambini ravvivato con 18 toni vivaci in cui i colori gradualmente si trasformano e aiutano i bambini a identificare le aree differenti nella struttura e a non sentirsi disorientati in un edificio circolare.Read More

Centre for children and games library

The complex triangular plot is located within a heterogeneous built fabric: the park to the West, old town houses to the North and several new 5 storey buildings to the South. The depth of the site provides the building with three different orientations. The workshops and games rooms are therefore turned towards the garden, most of the spaces benefiting from an unobstructed view out onto greenery. The entrance space, with its forecourt set back from the street, acts as an urban connection with the rue Arago. The building slots into this complex site, preserving, as much as possible, a certain continuity with the existing urban fabric as well as with the layout of the Victor Hugo Garden.

SOA_SaintOuen_003

SOA_SaintOuen_004

The children’s centre stands out as a public facility. The scheme demonstrates cultural, educational and civic intentions with a strong social integration objective. The centre is a place for educational leisure, where children and adolescents are able to develop their own individuality through collective games and workshops. The building’s functional organisation evolves around the central hall, focal point of the centre, entirely open to the public. Firstly, the scheme rests on a plinth consisting of horizontal lines echoing the configuration of the park. This base supports a number of timber boxes, which appear to be light structures with varied panelling, set out in a fragmented way. The interior layout of the ground floor favours open spaces with maximum transparency, adapted to natural lighting requirements, as well as acoustic conditions. The rigorous organisation of the different entities allows for a great legibility of the various uses, while facilitating the children and visitor’s orientation throughout the building. This is also achieved with the use of a colorimetric language and appropriate signage.

photo: Clément Guillaume

www.soa-architectes.fr

SOA_SaintOuen_005

SOA_SaintOuen_006

SOA_SaintOuen_010

SOA_SaintOuen_007

SOA_SaintOuen_011

Gavroche centre for children

Location: 50 rue Arago, Zac Victor Hugo, Saint-Ouen, France

Client: City of Saint-Ouen

Project Management: SOA (commissioned architect), Starck (feasibility consultants and economists), GA (acousticians)

Budget: 2,49 million €

Net floor Area: 851 mq

Environmental aspects and performance standards: HQE environmental approach, THPE certification