CURVING HOUSE

There is no home for parking | I remember that it was a winter day after snowing when I first visited the site. It was a rare residential lot with an open view to the south at the dead end of a small path beneath Mt. Gwanggyo. What was unique about this lot was that it was very hard to turn the car to come out of the path after more than 2 cars parked, because it was a small path only 4 m in width.  Ironically, the fundamental challenge was not only solving the parking problem but also creating a space for both parking and gardening to coexist. It was closely related to the lifestyle of home owner to decide whether to create a garden directly accessible from the living room or to emphasize a visual garden. To resolve this issue, the overall shape was formed to encase the lot with more curves and lifted about 2 m from the ground using pilotis for more efficient parking.  The shape of the mass resembling a concave lens was created by the parking needs and the topographical condition of the lot.

The line penetrates the sky | The mountains penetrate the sky and the sky contains the mountains as nature. Here, the mountains form lines and the lines remember the mountains in the land. The terrains of Mt. Gwanggyo flow low above the lot and the lot displays the entire view as if it responds to the graceful flow. At this site, the land is the proof of space and everything about the substance. The shape created here contains the sky as an earthenware jar and displays the potentiality of land as a spatial substance. It draws a shape, but creates a space that shows the sky outside the shape to hide itself in nature. Should the line be hidden in nature or should the nature be displayed in the hidden line? This was the essential challenge of this land and the sincere response to the background. This is directly related to how the topographies should be interpreted in Korean traditional spaces. Korean traditional spaces have pursued the shape that is not completely hidden in nature yet beautifully harmonized with surrounding nature. It is based on the post-dualistic beauty of harmony that proves its existence while hiding in nature rather than dominating nature with its shape and lines.

curving-house_01

The flow of light contained in silver scale | The ash-colored bricks (traditional bricks) embrace the concrete surface as fish scale while slightly altering the angles. The traditional bricks used for this project have silver water-repellent coating on the surface and show sentimentality different from the rough surfaces of their tops and bottoms. The bricks with two different surfaces were piled to form a certain pattern from angles 1° through 25°. In other words, the variation of angle is another way how the outer skin in the shape of a concave lens facing south defines its existence. The shadow of the brick wall caste as the Sun moves converts the flow of lines into the subtle change of the outer skin. The variation of the brick surface is intended to read the entire mass differently according to the perspective of incomer and the perspective of viewing the images from the mountains.

curving-house_02

Contrast and harmony of texture | The rough texture of the traditional bricks interprets the lot in a different way in combination with the property of highly reflective stainless steel. The skies and nature reflected on the stainless steel surface distort what the true substance is to break the boundaries between shapes and texture. Unlike the rough texture of ceramic bricks, the stainless steel used on the front and on the side reflects the surrounding landscapes to make itself disappear. If the bricks reveal themselves by the change of light and shadow, the stainless steel de-materializes itself by making itself disappear in nature. Such contrasting textures have different properties and confront each other in a single mass, but they ultimately establish balance through the extinction and reflection of light.

Space as a flow of nature | The pilotis for parking naturally serves as an opening for air ventilation. The summer breeze coming down from the mountain ridge circulates the air around the building thus reducing the heat load. Also, each room has windows for cross-ventilation and is planned to allow natural circulation of air. The motorized window on top of the living room can release heated air in summer for air circulation triggered by the difference in temperature known as stack effect. The staircase to the north is planned to serve as a buffer of air against the freezing northwestern winds in winter to minimize heat loss. The front windows facing the south allow sufficient sunlight in winter to maximize energy efficiency with natural sunlight. In particular, the ceiling is also diversified to invite as much natural light as possible into the building to control illumination naturally.

curving-house_05

New technical interpretation of traditional space | The flow of space was borrowed from the method of handling the flow of air in traditional Korean homes. In detail, the pilotis on the bottom expands the surface of volume exposed to outer air to reduce the load of heat energy and allows natural ventilation in summer. This is similar to the principle of open living rooms in Korean traditional spaces. It means that the entire building allows ventilation to keep the building cool. In winter, on the other hand, the concrete floor is made as thick as possible as a thermal mass, similar to Ondol floors of Korean traditional architecture for maximum insulation, to block the cold air from the underground. Also, the interior space of the second floor has an open living room, bedroom, and kitchen which can be divided and combined flexibly with sliding doors for different needs. This is a modern reinterpretation of the variable space of Korean traditional homes that can be used either as a big room or as smaller individual rooms.

curving-house_04

curving-house_03

curving-house_06

curving-house_07

PROJECT | The Curving House _Sinbong, Yongin

ARCHITECT | Jeonghoon LEE

DESIGN TEAM | JOHO Architecture(Il-Sang Yoon, Gae-hee Cho)

USE | Housing

CLIENT | Im-jeong Choi

PHOTOGRAPH | Sun Namgoong

TEXT | Jeonghoon LEE

johoarchitecture.com

 

La casa si muove, si apre, si chiude

E’ la casa progettata dall’architetto Javier Corvalán e Laboratorio de Arquitectura in Paraguay. Un’abitazione difatto senza luce naturale quando la “scatola” metallica è chiusa (il proprietario non deve essere claustrofobico…). 85 metri quadri di superficie totale, camera da letto, bagno (nello zoccolo di base), cucina e living nella scatola di metallo, accessibili da una scala. La scatola ha un anima strutturale di tubi metallici, una superficie esterna in metallo galvanizzato e l’interno in MDF. Terminata nel 2012 è costata circa 20.000 €.

Hi-Macs dresses Pan-yong residence

Built on a luxury site of detached houses on a corner lot of around 300 m², its organic, asymmetrical shape flows around a green space and wooden terraces. Its snow-white walls emerge from a wooden base like a petrified sea wave, with the foam expressed by the perforation of the façade.
During the draft phase, the architect Kiwoong Ko presented to the client three façade materials – wood, brick and the Hi-Macs acrylic stone – but the final, surprising effect in shaping such a way the façade and the building’s volume could be obtained only by using this new material. The extraordinary mouldability of Hi-Macs enabled Kiwoong Ko to produce his innovative design, with windows that protrude from the façade and square incisions.
The building is entered through a glass front on the south side of the ground floor, via a vestibule. Here the masterly design is already evident. With its rounded corners which resemble a piece of furniture, the vestibule divides an open space into a living area and a kitchen-dining area.
The architect continued his consistent use of the material into the furnishings. The built-in furniture in the living room, the open-plan kitchen with an island, and the banister of the sculptural staircase leading from the living area to the upper floor, are all made of Hi-Macs.
The curving staircase, the banister of which is made of Hi-Macs and glass, leads to the first floor which contains a suite comprising a dressing room, a spacious bedroom and two bathrooms. There is also a family den, which explains the organically curving ceiling in the living area, as it is made up of two levels connected by a staircase, with the upper level providing access to a roof terrace.

Project: Office 53427
Manufacture: Daemyung ATM
Material: Hi-Macs® S28 Alpine White

Photo: Yongkwan Kim

www.himacs.eu     www.office-kokiwoong.com
Pan-gyo-1

 

 

 

Pan-gyo-cortile

 

Pan-gyo-generale

 

Pan-gyo-int-1

 

Pan-gyo-scala-1

 

Pan-gyo-scala