Hovenring, the circular cycle bridge

The spectacular cable-stayed bridge in the Dutch city of Eindhoven (Netherlands), designed by ipv Delft, offers cyclists and pedestrians an exciting crossover. With its impressive pylon, 72 metre diameter, thin deck and conspicuous lighting, the cyclist roundabout is a new landmark for the city.

Slider-1

Like a flying saucer, the steel bridge hoovers above the Heerbaan/Meerenakkerweg intersection, its impressive pylon marking the entrance way to the cities of Eindhoven and Veldhoven. There used to be a level crossing here, but the development of a nearby housing estate meant the intersection needed changing in order to cope with growing traffic. As Eindhoven City Council refrains from cyclist underpasses and didn’t want a level crossing roundabout either, they asked Dutch bridge specialist ipv Delft to look at possible solutions. A circular cable-stayed bridge soon appeared to be the best option.

Eindohoven-giorno

The structure. The bridge comprises a 70-metre high pylon, 24 steel cables and a circular bridge deck and is made out of steel. The cables are attached to the inner side of the bridge deck, right where the bridge deck connects to the circular counter weight. This way, torsion within the bridge deck is prevented. The M-shaped supports near the approach spans also ensure stability.

Eindhoven-evidenza

The lighting design. Befitting Eindhoven’s identity as the ‘City of Light’ (Eindhoven is home to the Philips company), ipv Delft also made a lighting design for the Hovenring. One of its main elements is integrated into the circular deck. The space in between counter weight and deck has been fitted with aluminum lamellas, translucent sheeting and tube lighting, which results in a clearly visible ring of light at night. Together with the illuminated pylon, the ring of light ensures the bridge’s spectacular appearance at night.

The functional lighting is integrated into the railing, where LED-lighting illuminates the bridge deck and ensures facial recognition of the bridge users at the same time. Lights attached to a cable framework in between pylon and bridge deck and to the inner surface of the circular counterweight illuminate the intersection underneath.

Notte-Eindhoven

render-Eindhoven

Eindohoven-circle

 

China Wood Sculpture Museum

Thanks to its polished steel skin, the building mirrors the surroundings and the changing light. The solid walls ensure minimal heat loss while the breaking and twisting motion of the emerging skylights splits the surface and allows in light from the low-hanging sun of northern China; this provides sufficient natural diffused illumination to the three halls on the interior. 

The museum mainly houses local wood sculptures as well as paintings depicting the ice and snow of the regional scenery. In the context of the large-scale modern urban setting, the museum itself serves as a new interpretation of nature. The surreal interaction between the museum and the city breaks through the tedium of the urban shell, revitalizing the surroundings with a new cultural feature.

Photos of the building by Xiahzi

Location: Harbin, China

Site Area: 9,788 mq

Area: 12,959 mq

Building Length: 196 m

Building Height: 21 m

Director in Charge: Ma Yansong, Dang Qun
Design

Team: Yu Kui, Daniel Gillen, Bas van Wylick, Diego Perez, Jordan Kanter, Huang Wei, Julian Sattler, Liu Weiwei, Tang Liu, Mao Peihong, Maria Alejandra Obregon, Nickolas Urano, Gus Chan, Shin Park,  Alejandro Gonzalez

Associate Engineers: The Architectural Design and Research Institute of Harbin Institute of Technology

Curtain Wall Consultant: Inhabit Group

Panel Optimization: Gehry Technologies

Steel Structure Contractor: Zhejiang Jing Gong Steel Structure

China-Wood_wood

China-Wood_analysis

China-Wood_model-1

 

China-Wood_model-2

 

China-Wood_sections2

China-Wood_sections1

China-Wood_sections3

China-Wood_by-Xiazhi-3

China-Wood_by-Xiazhi-2

China-Wood_by-Xiazhi-4