sharifi_04

Uncertainty and flexibility lie at the heart of the concept in Sharifi-ha House

Uncertainty and flexibility lie at the heart of the concept in Sharifi-ha House

sharifi-ha-test-gif

The sensational, spatial qualities of the interiors, as well as the formal configuration of its exterior, directly respond to the displacement of turning boxes that lead the building volume to become open or closed, obtaining introverted or extroverted character. These changes may occur according to changing seasons or functional scenarios of floor plans.

sharifi_01

Ph. Parham Taghioff

 

 

Like many other urban plots, the land for this project had a noticeably narrow façade-width compared with its length. Consequently, our expertise in transforming a two-dimensional façade to a three-dimensional one became indispensable. Here, the openness /closure of the building volume is a reference to traditional Iranian houses, which would dynamically serve as seasonal modes of habitation by offering both a Zemestan-Neshin (winter living room) and Taabestan-Neshin (summer living room) to their residents. In summertime, Sharifi-ha House by Next Office offers an open /transparent /perforated volume with wide, large terraces. In contrast, during Tehran’s cold, snowy winters the volume closes itself, offering minimal openings in total absence of those wide summer terraces. In this project, the challenges to the concepts of open/closed typology (introverted/extroverted character) led to an exciting spatial transformation of an ever-changing residential building.

sharifi_evidenza

Ph. Salar Motahari

Ph. Parham Taghioff

Ph. Parham Taghioff

 

 

Due to the various configurations the turning boxes may take, the loading calculation has been estimated based on the largest possible loading value applied to the system. Additionally, in order to prevent structural deformation controlling the probable vibrations in the turning boxes was taken into account during the design/calculations of the structure.

The house was titled Sharifi-ha House, in honor of traditional Iranian mansions.

Ph. Parham Taghioff, Salar Motahari, Majid Jahangiri

Designer: Alireza Taghaboni

Project Associates: Mojtaba Moradi, Negar Rahnamazadeh, Asal Karami, Majid Jahangiri, Masoud Saghi, Hossein Naghavi, Fatemeh S.Tabatabaeian, Iman Jalilvand

 

 

sharifi_03(580x)

Ph. Parham Taghioff

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Foto LaPresse/Manuel Romano
07-10-2012 L'Aquila, Italia
Cronaca
Inaugurazione dell'Auditorium del Parco progettato da Renzo Piano, finanziato con circa 6,7 milioni di euro donati dalla Provincia autonoma di Trento.
Nella foto: Renzo PianoPhoto LaPresse/Manuel Romano
07-10-2012 L'Aquila, Italy
news
Inauguration of the Park Auditorium, designed by Renzo Piano, funded with approximately EUR 6.7 million donated by the Autonomous Province of Trento.
In the photo: Renzo Piano

Arriva l’archistar. Abbatte edifici e pianta alberi.

chiesamisericordia_04-606x908

Una pelle architettonica con volumi prismatici in rilievo