Bloomberg Pavilion

Bloomberg Pavilion is an outdoor installation designed by japanese Akihisa Hirata. Located within the entrance plaza, the aim of installation is to become a symbol for the museum of contemporary art in Tokyo. The project increases the exposure to culture and art gaving youg artists and performers the opportunity to hold solo exhibits. The triangular footprint and its crisp planar walls begins to be irregular at the roof plane: the structure evokes the structures of a tree and intends to provide shade to the immediate area. The white form is inspired by the abstract symmetries of branches, by which to achieve efficient photosynthesis. The unconventional roof is made by a sequence of triangle-shaped metal panels: the curving surface to the groundfloor reflects and introduces a soft light inside.

Akihisa says: “I wondered what would happen if the walls were to keep growing upwords and present an uneven surface like ‘pleats’. Pleats resemble a tree in the way that they spread out and capture the sun and I felt that they would produce a bright, impressive exterior. I also thought that the space beneath this surface would present a relaxed atmosphere, similar to that of tree shade that would be an ideal quality for an exhibition space.”

ph: Takumi Ota

hao.nu

bloomberg_day

bloomberg_night

bloomberg_particolare

bloomberg_people

bloomberg_render

bloomberg_vicino

bloomberg_vista

bloomberg_view

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

turbolences_night

The Turbolences

ineslobo_evidenza

archVision Prize